А1 за самонаето лице

А1 за самонаето лице

 

 

Въпрос:
Здравейте,

имам два въпроса и ще се радвам да ми дадете някаква насока. Първият: за да изкарам формуляр А1 като самонаето лице, за да мога да работя в друга страна членка на Европейския съюз, трябва ли да съм изпълнявал подобна или същата дейност през последните 3 месеца тука в България. Вторият: ако отговора на първия въпрос е Да - по какъв друг начин мога да се възползвам от предложението за работа в чужбина. Идеята е, че не съм изпълнявал подобна или същата дейност в България.

Благодаря!

работа, ЕС, А1, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

За да изкарате формуляр А1 като самонаето лице за работа в друга страна членка на ЕС е необходимо не само да сте упражнявали дейност като самонаето лице преди това в България, но и тази дейност да е била от същото естество, което ще упражнявате и в страната членка на ЕС, където ще отивате да работите. Не може ако тука сте работили като хлебар например и да отидете да работите като строител. Вие пак може да отидете, но за Вас няма да е приложимо българското данъчно и осигурително законодателство и ще трябва да Ви осигуряват по законодателството на страната, в която отивате да работите.

Според нашето мнение няма как да се избегне тази ситуация, тъй като органа издаващ А1  (НАП) иска да се представят документи, доказващи редица факти като:

- къде е центъра на икономическите Ви интереси

-дали поддържате условия, които са необходими за осъществяване на дейността в България като поддържане на офис, производствени помещения, ако сте имали сключени трудови договори с работници, дали продължавате да членувате в професионални организации и т.н. - да представите договор с дружеството от страна от ЕС в което ще отивате да извършвате определена работа, в който е описано какво точно ще извършвате и за колко време ще го извършвате и да видят дали то съответства на това, с което сте се занимавали тука.

Освен това в НАП има информация като: колко време сте се осигурявали, за какъв вид дейност сте се осигурявали и като какво лице сте се осигурявали (по трудов договор или като самонаето лице) и няма как да представите друг вид документи доказващи такава заетост, каквато Ви е нужна.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден