Регистрация по ДДС при внос на стоки от Англия и продажбата им в България

Регистрация по ДДС при внос на стоки от Англия и продажбата им в България

 

Въпрос:
Здравейте!

Ще може ли да ми разясните задължителна ли е регистрацията по ДДС на фирма, която внася стоки от Англия и ги продава на територията на страната. Каква е ситуацията с ДДС-то. Ако сте регистрирани по член 97а, законът ви забранява да начислявате ДДС, както ви освобождава и от подаване на дневник покупки. Освен това нито теглите, нито внасяте ДДС. Това значи ли че не трябва да плащам ДДС за оборота на фирмата.

И последен въпрос имам стоки, които са закупени още преди регистрацията на фирмата за тях нещо трябва ли да се сдобия.

Благодаря!

ДДС, стоки, продажби, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Ще започнем от там, че регистрация по ДДС се прави в 4 основни случая:

1. По желание - дори и да не покривате някой от критериите за задължителна регистрация, Вие може по собствено желание да се регистрирате по ДДС.

2. При достигане на оборот от 50 хил. лв. за предходните 12 месеца. т.е. ако в рамките на 12 месеца (или по-рано) достигнете оборот от 50 хил. лв. Вие имате задължението да се регистрирате по ДДС.

3. При достигане на вътреобщностни доставки в размер на 20 хил. лв. за текущата година. Вътреобщностна доставка представлява сделката по закупуване на стоки от страна членка на Европейския Съюз (каквато към момента е Англия с която давате пример).

4. При получаване и/или предоставяне на услуга от юридическо лице извън България (или цитирания от вас чл. 97а). Ако във връзка със закупуването или продажбата на стоки Вие получите транспортна, застрахователна, рекламна или някакъв вид друга услуга от лице, което се намира извън територията на България, Вие сте длъжни да се регистрирате по този параграф.

Относно процедурите по деклариране и внасяне на ДДС. В случаите на т.1 и т.2, сте длъжни да начислявате ДДС в приходните си фактури, но ще можете да получавате ДДС-то начислено във разходните Ви фактури и съответно ежемесечно ще трябва да внасяте разликата. В случая на т.3 единствено ще трябва да начислявате и внасяте ДДС на вътреобщностните доставки (закупените от Ваша страна стоки от лица от Европейския Съюз). ДДС на приходите НЕ начислявате, както и НЕ ползвате ДДС на разходните Ви фактури. В случая по т.4 Имате задължение единствено да начислявате и внасяте ДДС на получените от Вас услуги отново ДДС на приходите НЕ начислявате, както и НЕ ползвате ДДС на разходните Ви фактури.

Също така имайте в предвид, че сроковете за регистрация в различните случаи са различни, като сроковете по т.3 и т.4 са до 7 дни ПРЕДИ момента, в който възниква задължение за регистрация по ДДС.

Относно последния Ви въпрос, за закупените вече от Вас стоки. След като тези стоки са закупени преди регистрацията на фирмата от Ваша страна, то логичното заключение е, че са закупени от физическо лице. За да може вече регистрираната фирма да търгува с тези стоки, то трябва физическото лице да ги продаде на фирмата. Ако има връзка между физическото лице, закупило стоките и фирмата (най-вероятно собственика на фирмата е реално физическото лице, закупило стоките) то тази продажба трябва да е с реализирана печалба от страна на физическото лице. В края на годината самото физическо лице ще трябва да декларира тази печалба и да плати дължимия данък.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден