Предоставяне на консултантски услуги на английска фирма

Предоставяне на консултантски услуги на английска фирма

 

Въпрос:
Здравейте,

Аз съм консултант работещ в България и ми предстои договор с компания от Англия, която предоставя моята услуга на държава извън ЕС. Моят договор е с Английската фирма. Разбрах, че трябва да съм самоосигуряващо се лице с регистрация по ДДС. Интересува ме какви данъци трябва да заплатя. Трябва да си плащам осигуровките и 10% данък. Идва въпросът за ДДС. Трябва ли да платя ДДС на приходите ми след като идват от страна в ЕС и ще бъдат над 50 000лв? Английската фирма е регистрирана по ДДС. Също така трябва ли да платя окончателен данък върху сумата?

Благодаря предварително!

ЕС, консултантски услуги, ЕС, ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Вариантите Ви са два. Единият е да работите като физическо лице, на свободна професия, другият ви е да си направите фирма и да работите през нея. Специално предоставянето на консултантски услуги предполага, че няма да генерирате кой знае какви разходи, което прави изборът на свободна професия по-примамлив (тъй като в този случай че Ви се предоставя възможността при облагане, генерираните от Вас приходи да се намалят с 25% и данъка ще се начисли върху получената сума). За да можете обаче да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия трябва да отговаряте на един основен критерий - да имате някакво свидетелство/диплома/сертификат, която да доказва Вашето умение да работите в избраната от Вас сфера. Т.е., ако предлагате например консултантски услуги в ИТ сферата, то ще Ви е необходимо да представите някаква диплома или сертификат за завършено образование или минат курс в тази ИТ сферата. И в двата случая - фирма/свободна професия, ще трябва да се самоосигурявате. Минималната сума върху която ще се дължат осигуровки на месечна база е минималния осигурителен доход за съответната година. 

В края на годината ако сте свободна професия, се прави изравняване на внесените осигуровки. Ако получения през годината доход е по-голям от този върху който сте внасяли осигуровки, се довнася разликата (вече споменахме, че минималния размер е минималния осигурителен доход, също така има и максимален размер - максималния осигурителен доход, като за суми над максималния осигурителен доход не се дължат осигуровки). Дължимият данък се определя като получения през годината доход се намали с 25% нормативно признати разходи и с платените и дължими, но неплатени осигуровки и върху така получената сума се дължи 10% данък.

В края на годината ако сте фирма, се изчислява колко е генерираната печалба (реализирани приходи минус направени разходи свързани с дейността на фирмата) и върху получената сума се начислява 10% данък печалба. След това сумата след платения данък печалба може да Ви бъде разпределена като дивидент, като ще трябва да платите още 5% данък дивидент.

Относно ДДС. При положение, че ще предоставяте услуги на страна от ЕС, Вие сте длъжни да се регистрирате по ДДС до 7 дни преди първата предоставена от Вас услуга. ДДС няма да начислявате върху приходите си, стига тези приходи да са от предоставени услуги в рамките на ЕС (без България) и стига получателя да е регистрирано по ДДС лице в съответната държава. Ако предоставяте услуги в България, те ще бъдат обложени с 20% ДДС и съответно ще трябва да внесете това ДДС.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден