Онлайн продажби на бутикови стоки

Онлайн продажби на бутикови стоки

 

 

Въпрос:

Здравейте,

Имам регистрирано ЕООД от няколко месеца, до момента без дейност, единствено плащам фирмен интернет, нямам служители и офис. Искам да започна да купувам продукти от Китайски производители специално произведени за моята фирма. Първоначално ще продавам онлайн - Facebook, Olx и т.н, както и директно на физически магазини, салони за красота, след това ще създам собствен онлайн магазин. Въпроса ми е трябва ли фирмата да бъде регистрирана по ДДС? Какви документи трябва да изисквам от производителите при закупуване на продуктите? Трябва ли да имам касов апарат? Имам фирмена сметка в банка, трябва ли винаги да плащам с нея? Трябва ли да предоставям касови бонове?

Благодаря Ви много.

ЕООД, онлайн продажби, стоки от Китай, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

При положение че ще продавате през Facebook и се предполага че ще правите реклама през тях или Google или обобщено - ще получавате услуги от регистрирани в ЕС дружества и фирми, задължително трябва да имате ДДС регистрация. Тази регистрация е на основание чл.97а от ЗДДС, която Ви задължава на всички получени услуги от фирми от ЕС да си самоначислявате и внасяте 20% ДДС върху стойността на получените услуги.

Ако искате да имате право на данъчен кредит за начисленото ДДС (да си го приспаднете от дължимата сума за внасяне), то тогава регистрацията Ви трябва да е на общо основание. Тогава ще имате право да си приспаднете като данъчен кредит и платения ДДС на митница при вноса на стоките от Китай. От производителите трябва да изискате фактура за закупените стоки (да не е на китайски - най-добре да е на английски) и също така трябва да се снабдите и с копие от транспортните документи (шипинг документите).

За всички получени в брой суми трябва да издавате касови бележки от касов апарат. Ако получавате парите с наложен платеж, чрез куриерски фирми, притежаващи лиценз от БНБ за оператори с парични средства, за тези пари не е необходимо да издавате касови бележки, защото в този случай се приема че плащането е извършено по банков път.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден