Регистриране на фирма в период на майчинство

 

Регистриране на фирма в период на майчинство

 

Въпрос:
Здравейте!

В момента съм по майчинство за отглеждане на дете до 2г. Искам да започна да изработвам гипсови фигурки (ръчен труд). Въпросът е, трябва  ли да открия фирма, след като ще извършвам продажби? Това ще се отрази ли на получаването на майчинство, при положение, че съм на трудов договор към друга фирма. Доходите от продажба ще минават през куриерска фирма. Трябва ли да имам касов апарат? Трябва ли да уведомявам работодателя за новата ми дейност? Мога ли да извършвам продажбите си без регистрация на фирма и ако да, трябва ли и кога трябва да декларирам получените средства?

Благодаря предварително!

 

обезщетение за майчинство, куриер, откриване на фирма, декларация на физическо лице,счетоводни услуги, Варна, Русе, Стара Загора Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Не е проблем да регистрирате фирма на Ваше име и за времето, в което извършвате дейност, да се самоосигурявате през тази фирма, но задължително не трябва да се включва фонд "Общо заболяване и майчинство" в осигуровките. Така ще можете да продължавате да си получавате и обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. Не е нужно да уведомявате своя работодател, освен ако при него не сте осигурена на сума над 2817,00 лв. (на месечна база). Относно касовия апарат - ако ще приемате плащания в брой или ако работейки с куриерска фирма, нямате сключен договор за пощенски паричен превод, тогава ще трябва да имате касов апарат. Ако няма да приемате плащания в брой или сключите договор за пощенски паричен превод с курирска фирма, тогава няма да имате нужда от касов апарат.

Относно последния Ви въпрос - принципно можете да декларирате своите продажби и като физическо лице с подаване на годишна данъчна декларация. Тъй като не сте регистриран търговец, законът ще Ви третира като Едноличен Търговец и съответно ще бъдете обложена като такъв - 27,8% осигурителни вноски върхуреализираната печалба + 15 % данък върху реализираната печалба.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден