Условия за получаване на обезщетение за майчинство и отглеждане на дете

Условия за получаване на обезщетение за майчинство и отглеждане на дете

 

 

Въпрос:
Здравейте,

Със съпругата ми разбрахме че ще ставаме родители, но тя няма никакъв трудов стаж - беше студентка досега, може ли да се направи нещо за по-високо майчинство и ако не, как се процедира.

Благодаря!
стаж, обезщетение, майчинство, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Съществуват различни типове обезщетения за майчинство и отглеждане на дете, които се изплащат от НОИ. За да има право на такова обезщетение, съпругата Ви трябва да отговаря на две важни условия - към датата на излизане в отпуск по майчинство да е назначена на трудов договор и да има общ осигурителен стаж за "общо заболяване и майчинство" в размер на 12 месеца (което означава да е работила на трудов договор или да се е самоосигурявала). Във Вашия случай към момента, доколкото разбираме, нито едно от двете условия не е изпълнено. В този случай, жена Ви ще може единствено да получи еднократно обезщетение за раждане на дете и еднократна помощ за бременност. 

Ако жена Ви започне работа и съответно започне да бъде осигурявана за "общо заболяване и майчинство", то ще може да започне да получава обезщетение от момента в който направи 12 месеца осигурителен стаж. Т.е. за пример, ако предположим, че в момента съпругата Ви влиза в третия месец, и сега бъде назначена на трудов договор, роди на датата на термина, то в началото на 6-ия месец след като е родила, ще може да кандидатства за получаване на обезщетение. Самото обезщетение се изчислява на база осигурителни доход за предходните 24 месеца, като размера е 90% на средния брутен доход. Също така, ако съпругата Ви бъде назначена на работа, то тя ще може да ползва и болничен и съответно да получава обезщетение за времето в което е в болничен. И тук обаче има един минимален осигурителен стаж, който е 6 месеца, за да може да получава обезщетение за болничен. Тоест, ако отново предположим, че съпругата Ви е в началото на третия месец и сега бъде назначена на работа, то в началото на 9-ия месец, ще може да получи обезщетение за болничен.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден