Технологични стъпки за подаване на заявление за отпускане на обезщетение за безработица по електронен път

Технологични стъпки за подаване на заявление за отпускане на обезщетение за безработица по електронен път

Подаването на заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица по електронен път към Националния осигурителен институт (НОИ) може да съдържа няколко различни технологични стъпки.

В зависимост от техническата обезпеченост на осигурените лица и нивото им на достъп до системите, те трябва да извършат определен набор от действия, за да успеят да завършат желаната от тях операция.

За притежатели на персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ

Когато вече разполагат с ПИК на НОИ лицата трябва да посетят интернет страницата на НОИ, рубрика „Е-услуги/ „Административни услуги” и след попълване и верификация да подадат своето заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица. Преди това с притежавания ПИК те трябва да направят (ако все още нямат такава) своя регистрация в Системата за сигурно електронно връчване на (ССЕВ) на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и чрез нея да подадат заявлението си за регистрация като безработен в Агенцията по заетостта (АЗ).

За разполагащите със стандартен квалифициран електронен подпис (КЕП)

Когато лицата притежават стандартен КЕП (не е облачен/мобилен), записан на технически носител, стъпките са идентични. С въпросния КЕП те си правят профил в ССЕВ. Чрез него подават по електронен път заявление за регистрация като безработен към АЗ, а след това подават заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица през сайта на НОИ (рубрика „Е-услуги/ „Административни услуги”).

За лица, които нямат нито ПИК, нито КЕП

Ако лицата не разполагат нито с ПИК на НОИ, нито с КЕП, стъпките, през които се преминава, за да подадат заявленията си по електронен път, са други. Първо, трябва онлайн да се сдобият с облачен/мобилен КЕП, издаван от доставчик на удостоверителни услуги. След като го инсталират на мобилния си телефон, те се регистрират в ССЕВ на ДАЕУ и подават заявление за регистрация като безработен към АЗ. След това, през новосъздадения си профил в ССЕВ подават заявление към НОИ за издаване ПИК. Преминава процедура по завеждане на заявлението в НОИ, издаване на ПИК, връчване през ССЕВ и активиране, най-рано на следващия работен ден. С получения през ССЕВ ПИК на НОИ, следват описаните вече действия – достъп до електронните услуги на сайта на института, рубрика „Е-услуги/ „Административни услуги” и подаване на заявление за отпускане на обезщетение за безработица към НОИ.

За всички описани варианти не е приложим ПИК, издаден от Националната агенция за приходите.

Източник: Национален Осигурителен Институт

В счетоводни кантори B&Si Service може да получите всякаква информация свързана със счетоводство на фирмата, данъци, финанси, регистрация на фирми . В секцията за Въпроси и отговори са поместени решенията на счетоводни и данъчни казуси, полезни както за професионални счетоводители , така и за предприемачи, които са предпочели да не възлагат счетоводното обслужване на счетоводни къщи , а са решили сами да водят фирменото си счетоводство . Разгледайте и секцията Новини, където ще се запознаете с новостите във счетоводството, финансовия и данъчно-осигурителния свят. При възникнали въпроси, оставаме на ваше разположение на посочените Контакти.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден