Счетоводство, данъци и финанси – новости от началото на годината!

Счетоводство, данъци и счетоводни услуги, счетоводство, данъци, финанси, счетоводител

финанси –  новости от

началото на годината!

 

От 1 януари 2016 г. влизат в сила нови административни решения, засягащи както фирмите така и физическите лица. Ето кои са те:

 

Променя се възрастта и минималният осигурителен стаж за пенсиониране. Промените са както следва:

Мъже – пенсионират се на 63 години и 10 месеца, с минимален необходим стаж от 38 години и два месеца;

Жени – пенсионерат се на 60 години и 10 месеца, с минимален необходим стаж от 35 години и два месеца.

 

Увеличава се минималната работна заплата. ОТ 01.01.2016 тя е вече 420 лева. При 40 часова работна седмица, с 5 дневен работен ден по 8 часа на ден, минималната часова работна заплата става 2.50 лв/час.

 

Данък „Уикенд”, определян от много анализатори като „екзотичен”, също влиза в сила от началото на годината. Данъчния кредит, който фирмите ползваха досега, вече ще бъде пропорционално възстановяван, в зависимост от това, до каква степен съответната фирмена стока или услуга се използва за цели различни от независимата икономическа дейност на фирмата или за лични нужди на работниците, собственика и тн. Нов начин за деклариране на тези стоки и услуги ще бъде поместен в правилника към Закона за ДДС.

 

Плащанията в брой в страната имат нов максимален праг. За разлика от миналата година, когато прагът беше 15 000 лв, вече ще можем да плащаме до 10 000 лв брой.

 

Обратното начисляване на ДДС в търговията  със зърнени храни и култури има нов, удължен срок и той е максимално разрешения от Европейската комисия – 31.12.2018 г.

 

Облагането с 10% данък върху доходите от други източници, изплатени от самоосигуряващо се лица или предприятие, вече ще бъде авансово. Това са награди от игри, участия в състезания, заеми от местни физически лица и тн.  Досега тези доходи се декларираха и облагаха от получателя им единствено годишно.

 

Нов ще бъде редът при документите за плащане на болнични и майчинство. Той се регламентира с Наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване и влиза в сила също от началото на годината. Освен това влиза в сила и изискване, според което работодателите ще подават болничните листове до НОИ по електронен път. За тази цел фирмата трябва да има регистрация като потребител на електронни услуги на НОИ, като входът в системата ще изисква електронен подпис.  Според новите правила, работодателят ще може да подава документите за болнични, както следва:

до 2 документа, ще може да подаде на хартия или на електорен носител;
от 2 до 10 докента, ще може да подаде на електронен носител или по електронен път
над 10 документа, ще трябва да подаде задължително по електронен път.

Промяната се прави с цел да се ускори потокът на информация а оттам и целият процес. Още от началото на 2015 година лекарите подават болничните листи в системата на НОИ по електронен път, но тъй като работодателите ги подаваха на хартия имаше и забавяне при изплащането. Според прогнозите, промените от тази година ще ускорят целия процес поне с 5 дни.

 

Разгледайте и останалата част от сайта на нашата счетоводна кантора, където  може да получите всякаква информация свързана със счетоводство на фирмата, данъци, финанси, регистриране на фирми. В секцията за Въпроси и отговори са поместени решенията на счетоводни и данъчни казуси, полезни както за професионални счетоводители , така и за предприемачи, които са предпочели да не възлагат счетоводното обслужване на счетоводни къщи , а са решили сами да водят фирменото си счетоводство.  При възникнали въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на посочените Контакти.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден