Студент редовно обучение, упражняващ стопанска дейност

Студент редовно обучение, упражняващ стопанска дейност

 

Въпрос:

Здравейте,

имам следния казус:
Аз съм студент редовно обучение и в свободното си време разработвам приложения за телефони. Искам следващото такова да е платено. Евентуалните доходи ще ги получавам от дистрибутора - Гугъл Ирландия. Аз съм физическо лице и споразумението ми с гугъл е сключено като такова.
Въпросите ми са два:
- Като физическо лице как мога да узаконя евентуалните приходи и да платя необходимите данъци?
- Ще дължа ли осигуровки по КСО и ЗЗО, като се има предвид, че се осигурявам от държавния бюджет по ЗЗО, тъй като съм студент редовно обучение?

Благодаря!

 

осигуровки,  студент, СОЛ, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

При всички случаи Вие ще осъществявате стопанска дейност. Въпроса е да изберете най-подходящата форма за това. Ако не изберете такава форма и просто в края на годината декларирате някакви доходи в предвидено приложения към ГДД за такива случаи - върху цялата получена сума от това занятие ще платите 15% данък  без да имате възможност да намалите базата за изчисляване на данъка с някакви разходи.

Ако се регистрирате като физическо лице упражняващо свободна професия (трябва да имате някакъв документ, доказващ способностите Ви да изработвате такива приложения - диплом за образование в тази област (може и средно), сертификат за придобита квалификация в тази област и др. такива), тогава преди да се изчисли размера на дължимия данък, от всички реализирани приходи се приспадат 25% нормативно признати разходи (без да ги доказвате с документи) и се начислява 10% данък. Започвайки да упражнявате дейност като свободна професия, за Вас възниква и задължението да се осигурявате като самоосигуряващо се лице (СОЛ), като се правят осигурителни вноски върху минималния осигурителен доход за СОЛ. Осигуровките включват здравни и пенсионни вноски. Ежемесечно се подават декларации за осигуряването.

Може да регистрирате и ЕООД чрез което да осъществявате дейността си, но тогава ще трябва да сключите наново договори с Гугъл от името на фирмата Ви. Осигуровките ще бъдат като при свободната професия.

Трябва да обърнем внимание, че независимо от формата за осъществяване на стопанска дейност която изберете - като физическо или юридическо лице- ще подлежите на задължителна регистрация по ЗДДС до 7 дни преди да предоставите услугата на Гугъл-Ирландия или до 7 дни преди да получите авансово плащане за такава услуга (разработката на приложения и програми спадат към услуги).

Основанието за задължителната регистрация е чл. 97А, ал.2  от ЗДДС, като се изхожда от положението, че мястото на изпълнение на услугите, когато получателя е данъчно задължено лице (Гугъл-Ирландия) е мястото където получателя е установил независимата си икономическа дейност (Ирландия). В този случай във фактурата, която ще издавате на Гугъл-Ирландия няма да има начисляване на ДДС и Вие няма да дължите такова. Но се създава и подава допълнително VIES декларация, в която се указва на кого в ЕС и за какви суми са предоставени услуги и НАП препраща в съответните страни тази информация. Презумпцията тук е, че който получава услугите сам си начислява дължимия ДДС и подаваната VIES декларация служи за проверка дали това е направено.

Що се касае за Здравните осигуровки - когато учащите се не работят, за да получават здравни услуги, те трябва да са здравно осигурени и това се поема от училищата и университетите. При положение че започнете дейност и подадете декларация за начало на дейността, се отбелязва в декларацията и започването на осигуряването (здравно и пенсионно). В този случай би следвало университета да преустанови здравните Ви осигуровки.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден