Самоосигуряващо се лице с ТЕЛК

Самоосигуряващо се лице с ТЕЛК

 

Въпрос:

Здравейте, в случай, че се регистрирам като физическо лице, с Булстат и произвеждам козметика и я продавам, и си имам регистрирана търговска марка, и в същото време съм с ТЕЛК 75%, как изглеждат нещата откъм месечни и годишни данъци.

Благодаря!
ТЕЛК, данъци, фирма, счетоводство, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

За да упражнявате стопанска дейност като се регистрирате като физическо лице с Булстат е необходимо да упражнявате така наречените "свободни професии".

Това може да се случи ако :

- дейността с която ще се занимавате влиза в списъка на така наречените "свободни професии"

- Вие да притежавате някакъв документ(диплом, сертификат и други такива), който да удостоверява че притежавате нужната квалификация да упражнявате тази "свободна професия"

За получените доходи през годината трябва да правите тримесечни авансови вноски за данък върху доходите, като се изчисляват за всеки месец каква е основата за облагане с данък.

От получената сума за годишен данък се приспадат авансово направените през годината вноски за данък и ако авансовите вноски са били по-малко довнасяте разликата, а ако авансовите вноски са били повече искате надвнесената сума да Ви бъде възстановена.

Но тъй като имаме съмнения, че ще успеете да регистрирате като свободна професия "производство и търговия" , като алтернатива можем да Ви посъветваме да регистрирате ЕТ, което по смисъл е упражняване на стопанска дейност като физическо лице и там по същия начин ще можете да ползвате това облекчение при определяне на данъчните Ви задължения.

Ако регистрирате ЕООД за осъществяване на дейността която искате, няма да можете да ползвате облекчението, защото ЕООД е юридическо лице и приходите които реализирате се облагат по ЗКПО .

 

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден