Регистрация по ДДС и онлайн продажби в и извън ЕС

Регистрация по ДДС и онлайн продажби в и извън ЕС  

счетоводни услуги, онлайн продажби, регистрация, ддс, европейски съюз, пловдив, софия, русе, бургас

 

 

Въпрос:

Здравейте,
Имам фирма, която в момента регистрирам по собствено желание по ДДС.
Продаваме ръчно изработени продукти в Etsy.com, като до момента продажбите към ETSY сме минавали на физическо лице, а фирмата сме използвали за продажби на българския пазар.
Клиентите в ETSY са физически лица от страни от ЕС и извън ЕС. Основно продаваме на клиенти от САЩ.
Парите получаваме чрез Paypal в $, след което прехвърляме по карта в БГ сметка. Прехвърлянето не става веднага, тъй като изчакваме подходящ курс на $.
Преминавайки по ДДС, продажбите от чужбина ще преминават през фирмата. Как трябва да бъде отразена всяка поръчка? Издавайки касов бон; фактура; и двете или не е необходимо да издаваме нито едно от двете? След като парите постъпват по сметката на фирмата, разполагаме със справка от Paypal и от Etsy. Всяка справка съдържа името на купувача, сумата на артикула, стойността на доставката и таксите, които Paypal и Etsy ни удържат. 
При консултация в НАП, когато подавахме документите за ДДС ни споменаха нещо за протоколи, но не дадоха допълнителна информация за какви протоколи става на въпрос?
Благодаря предварително!

 

Отговор:

Здравейте,

След като плащанията пристигат по банковата Ви сметка, не е необходимо да издавате касови бонове за извършените продажби, тъй като се считат за плащания по банков път( не са в брой). Фактура може да издавате за извършените продажби на физически лица, а може и да не издавате, ако лицето изрично не пожелае това. Ако издадете инвойс ( на чужд език) за извършените продажби, то задължително ще трябва да издадете и фактура на български език, която трябва да отразите в дневниците за продажба. Ако извършвате продажби на юридически лица, е задължително да издадете фактура и да им предоставите  както оригинала на фактурата, така и инвойс. В издадените фактура и инвойс е задължително да впишете наред с другите идентификационни параметри и техните ДДС (VAT) номера ако имат такива.

И след като ще имате регистрация по ЗДДС, то за продажбите на физически лица, както и за юридически лица от ЕС, които не са регистрирани в своите страни по техния закон за ДДС, ще е необходимо да начислите и внесете в бюджета 20% ДДС. За юридическите лица( нерегистрираби по техните закони за ДДС) това става в издадените фактури ( приема се че платената Ви цена е крайна и съдържа 20% ДДС, поради което при определяне на данъчната основа използвайте правилото "под сто" ( делите крайната стойност на 1,2 за да получите данъчната основа)). За физическите лица се издава един общ протокол (за който са Ви говорили в НАП), в който определяте по аналогичен начин данъчната основа и дължимия ДДС. Всички издадени фактури и протоколи се отразяват в дневника за продажби за съответния месец. 
Трябва да Ви обърна внимание, че на юридически и физически лица, регистрирано по техните закони за ДДС ,  ( притежаващи VAT номер) не се начислява ДДС, тъй като те за задължени да си самоначислят в техните държави ДДС. За тях се изготвя VIES декларация, в която се отразяват тези продажби.

За продажбите извън европейския съюз не се начислява ДДС тъй като това се счита за износ. 

Във всяка една фактура ( за продажби в ЕС и извън ЕС) ще трябва да отбелязвате основанието за начисляване или неначисляване на ДДС.

Тук трябва да Ви обърна внимание, че за таксите които Ви удържат от Paypal  и Etsy ще трябва да изисквате вече фактура, като ги уведомите за Вашия ДДС номер. В тези фактури няма да има начислен ДДС, но Вие с други протоколи ще трябва да си самоначислите 20% ДДС, като тия протоколи Вие трябва да отразите както в дневниците за продажби, така и в дневниците за покупки.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден