Регистрация на фирма в България и дейност в ЕС. ДДС

Регистрация на фирма в България 

и дейност  в ЕС. ДДС  счетоводни услуги, регистрация, фирма, ддс, дейност, европейски съюз, софия, русе, бургас, пловдив

 

Въпрос:

Здравейте! Имам регистрирана фирма в България, но живея в Англия.Искам да извършвам консултантски услуги в сферата на научно-изследователската дейност.Клиентите ми са от страни от ЕС.Трябва ли да се регистрирам в България по ДДС и да издавам данъчни фактури?

 

Отговор:

Здравейте,

Щом фирмата Ви е регистрирана в България, то следва да се съобразите с данъчното законодателство в страната, независимо, че в момента пребивавате в Англия.

От 2010 год. се въведе новата специална регистрация по ЗДДС, а именно задължението за регистрация при доставка на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя- чл.97а от ЗДДС. На регистрация по ЗДДС подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6 от ЗДДС, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2 от ЗДДС - чл.97а, ал.1 от ЗДДС. На регистрация по ЗДДС подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6 от ЗДДС, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 от ЗДДС с място на изпълнение на територията на друга държава членка-чл.97а, ал.2 от ЗДДС.

Данъчно задължено лице, регистрирано на основание чл. 97а, ал. 1 от ЗДДС, се смята за регистрирано и по чл. 97а, ал. 2 от ЗДДС и обратното.

   За лицата възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по ЗДДС не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък.

  Лице, което е регистрирано на основание на чл. 97а от ЗДДС и за което възникнат основания за задължителна регистрация по чл. 96, 97, 98 и 99 или за регистрация по избор по чл. 100, ал. 1, 2 и 3, се регистрира по реда и в сроковете за задължителна регистрация или регистрация по избор.

Освен тази регистрация съществува варианта и за доброволна регистрация, преди изобщо да настъпят обстоятелствата съвразини с чл.97 от ЗДДС. При случай на доброволна регистрация ще може да се ползва данъчен кредит за разходите свързани с фирмената дейност, направени в България. 

Накратко - Да, ще трябва да стее регистрирани по ДДС, дали доброволно или задължително при настъпване на обстоятелствата по чл. 97 от ЗДДС зависи от вас. Имаме опит с подобни на вашата фирми, базирани тук в българия и извършващи както продажби така и услуги в страни от ЕС и можем да Ви съдействаме. 

Надяваме се, да сме Ви били полезни и оставаме на разположение, ако имате други въпроси!

Успешен ден!

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден