Регистрация на ЕООД, ООД или ЕТ?

Регистрация на ЕООД, ООД или ЕТ?                счетоводител, счетоводни услуги, регистрация на фирма, финансов резултат, стопански операции, счетоводство, ЕТ,ЕООД,ООД, пловдив, софия, русе, бургас                     

 

Въпрос:

Здравейте! Искам да си регистрирам фирма, но не знам под каква юридическа форма да е тя. Говорих с двама счетоводители и бяха на различни мнения относно ЕТ и ЕООД. Искам да си отворя магазин за бебешки и детски дрехи и играчки, ще имам и съдружничка (работничка). Бихте ли ме консултирали кое от двете да е и защо? Благодаря!

 

Отговор:

Здравейте!

Директно на въпроса - ЕТ открива човек което е едноличен собственик, отговарящ с цялото си имущество (дом, къща , вила, кола ит.н. ) за сделките които осъществява и за задълженията които има по повод на осъществяваната дейност. ЕООД е дружество, което е еднолично (един единствен съдружник и собственик), който отговаря за задълженията на дружествените дела до размера на обявения дружествен капитал ( затова се казва еднолично дружество с ограничена отговорност - ЕООД ).

При положение че официално ще имате съдружничка, то формата под която искате да регистрирате дружеството си е ООД. (дружество с ограничена отговорност, с повече от един съдружник ) Това което написах по-горе за ограничената отговорност е валидно и за ООД.

Ако съдружничката Ви няма да участва официално в капитала на дружеството, за предпочитане е да регистрирате  ЕООД . Така например ако капитала на дружеството е 100 лв., то това е прага на отговорността Ви и личното Ви имущество остава недосегаемо. От гледна точка на данъчна тежест няма разлика в ЕООД и ЕТ. Единственото предимство на ЕТ е че може да ползвате печалбата по-директно след плащане на 15% данък, , а при ЕООД след като сте постигнали положителен годишен финансов резултат, платите данък печалба (10%) имате право на дивидент след плащане на още 5% данък дивидент.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден