Регистрация и дерегистрация по ЗДДС на физическо лице след достигнат оборот

Регистрация и дерегистрация по ЗДДС на физическо лице след достигнат оборот

 

Въпрос:
Здравейте!

Въпросът ми е за онлайн търговия.

Оборотът от 05.Май 2020 г. до 06.Май 2021 г. е 53 000,00лв (наложени платежи от пратки чрез куриерска фирма Еконт) с включени лични вещи ,които не съм наясно дали се приспадат.

Тук е налице задължителна регистрация до ДДС.

Вероятно тук сумата 50 000лв ще бъде обложена с 15% данък печалба и 3000лв с 15% данък печалба + 20% ДДС.

Въпросът ми е за следващата отчетна календарна година (12месеца) 06.05.2021 г. до 06.05.2022 г., ако оборотът е 40 000,00 лв, ще имам ли право да прекратя регистрацията по ДДС?

Благодаря предварително!

ФЛ, търговия, ЗДДС, дерегистрация, ДДС, оборот, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Правилно сте се ориентирали, че при достигане на оборот от 50 хил. лв. за период не по-дълъг от последните 12 месеца подлежите на задължителна регистрация по ДДС. Ако се регистрирате на това основание, можете да се дерегистрирате в момента, в който основанието за регистрация отпадне - т.е. оборотът за последните 12 месеца падне под 50 хил. лв. Реално това обстоятелство може да настъпи почти веднага след регистрацията (например още следващия месец). Трябва да имате предвид обаче, че след като се дерегистрирате, ще трябва да продължите да си следите оборота, тъй като отново може да достигнете оборот за регистрация.

Относно дължимото ДДС - ще започнете да начислявате и внасяте ДДС единствено след датата на регистрация. Т.е. за продажбите преди регистрацията по ДДС няма да дължите ДДС. Изключение е единствено ако сте пропуснали срока за задължителна регистрация, тогава ще дължите ДДС със задна дата с включени лихви, върху оборота който е над 50 хил. лв.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден