Пенсионер на трудов договор и с ЕООД. Осигуровки

Пенсионер на трудов договор и с ЕООД. Осигуровки.   счетоводни услуги, фирма, еоод, пенсионер, осигуровки, трудов договор, пловдив, русе, бургас, софия

 

 

Въпрос:

Здравейте!
Казусът ми е следния: Аз съм възрастов пенсионер, собственик и управител на регистрирано ЕООД. Същевременно работя на трудов договор при друг работодател. Въпросът ми е свързан с осигуровките, които трябва да плащам като управител на ЕООД-то. Поради това, че съм пенсионер, дължа само здравни осигуровки (36,80 лв./м.) при минимален осигурителен праг от 460 лв. Но, по трудовия си договор при другия работодател плащам всички осигуровки, включително здравните. По този начин, ако аз плащам здравни осигуровки като управител на ЕООД-то няма ли да се получи двойно плащане - веднъж като самоосигуряващо се лице и веднъж по трудовия ми договор?
Предварително изразявам своята признателност за отделеното време и Ви благодаря за отговора!
Успехи!

 

Отговор:

Здравейте,

Радваме се, че се обръщате към нашата счетоводна кантора за решаване на вашия казус.

Конкретно на вашият въпрос: осигуровките Ви са на две различни основания.

- при трудовия договор, независимо че сте пенсионер е задължително осигуряването Ви за всички осигурителни случаи.

- В ЕООД-то като единствен съдружник задължително се осигурявате като самоосигуряващо се лице. Но поради факта, че сте пенсионер, то имате право на избор да се осигурявате ли за пенсия ( за увеличение на пенсия) или да не се осигурявате за пенсия. По въпроса за здравното осигуряване като самоосигуряващо се лице нямате право на избор - задължително се осигурявате за здравно.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден