Отдаване под наем на апартамент чрез Booking и Airbnb

Отдаване под наем на апартамент чрез Booking и Airbnb

 

Въпрос:
Здравейте!

Собственик съм на 30% от апартамент, който имам намерение да отдавам през платформите Booking и AirBnb. Какъв е за мен варианта да декларирам доходите от наем в ГДД без да категоризирам обекта по закона за туризма?

Доколкото разбрах при всички възможни варианти трябва да внеса ДДС за комисионната, която платформата получава от мен. Как точно се декларира и плаща това ДДС ако искам да използвам ПИК или ел. подпис?

Може ли да ми обясните и как се отчитат данъците, ако регистрирам фирма, трябва ли имота да се прехвърля на тази фирма?

Благодаря предварително!

под наем, онлайн платформи, ДДС, данъци, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

При положение, че отдавате апартамент под наем, чрез Booking или Airbnb се изисква да се регистрирате по ДДС поради следната причина - получавате услуга, която Ви е предоставена от лице, което е регистрирано извън България. Съгласно закона за ДДС, това налага регистрация от Ваша страна по ДДС и съответно начисляване и внасяне на дължимото ДДС в Републиканския Бюджет. Може да се регистрирате по ДДС, както като физическо лице, така и като юридическо лице (фирма). Препоръчваме втория вариант (да се регистрирате като фирма). След това фирмата трябва да се регистрира и по ДДС. Имайте предвид, че регистрацията по ДДС трябва да е минимум 7 дни преди получаването на услугата (във вашия случай преди получаването на фактурата от  Booking или Airbnb). Тъй като апартаментът, който се отдава под наем е собственост на физическо лице/лица, то те трябва да отдадат този апартамент под наем на фирмата. От този момент, вече фирмата ще може да ползва апартамента за извършване на своята търговска дейност - отдаването му под наем за нощувки.

От данъчна гледна точка Ви очаква следното. Ежемесечно ще трябва да внасяте 20% ДДС, върху сумата на фактурите за комисионна от  Booking или Airbnb (съответно в месеците в които нямате фактури, няма да внасяте ДДС). В месеците в които фирмата упражнява своята дейност (ако например отдавате апартамента само сезонно), управителя на фирмата ще трябва да плаща осигуровки. В края на годината, ако фирмата е реализирала печалба, ще трябва да платите 10% данък върху размера на печалбата. Печалбата се определя като от реализираните приходи се извадят признатите за дейността Ви разходи (комисионните от  Booking или Airbnb, наема, който плащате към физическото лице, консумативи за апартамента и други...). Ако искате, в качеството си на собственик на фирмата, да вземете вече реализираната печалба след платения данък като свой доход, ще трябва да платите допълнително 5% данък дивидент.

Отделно физическото лице/лица, които отдават апартамента под наем на фирмата, ще трябва да платят 10% данък върху дохода от наем. Този доход се намаля с 10% нормативно признати разходи и върху така получената сума се начислява 10% данък. Този данък обаче се удържа от фирмата, която плаща наема на лицата и се внася от нея на всеки 3 месеца.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден