Определяне център на жизнения интерес

Определяне център на жизнения интерес

 

Въпрос:
Здравейте!

През 2020г. открих еднолично дружество в България, а от 2017 съм студент в Германия. В близкото бъдеще възнамерявам да закрия дружеството и да си изплатя натрупаните печалби като дивидент. Не съм сигурен, дали би било законосъобразно да платя данък дивидент в България и да преведа дивидента на немската си сметка, без да плащам данък дивидент в Германия. От 2020 до сега съм студент в Германия и прекарвам повече време там, отколкото в България (макар, че бих казал, че центърът на жизнените ми интереси все още е в България.) С приходите от дивидента бих искал да закупя акции/борсо търгувани фондове като физическо лице с дълъг инвестиционен прозорец (5-10 години), но не съм сигурен дали да направя това в България или в Германия. Ако инвестирам в Германия, данъците са значително по-високи (над 26%) и се удържат автоматично от брокера/посредническата банка при изплащане на печалбата, тоест ако след завършването на следването си се върна да живея в България, при продажба на акциите ще бъдат удържани немски данъци, въпреки че в този сценарий на този етап постоянно ще живея в България. Ако инвестирам в България, данъците са по-ниски, но ако след завършването си остана в Германия, не знам дали би било законосъобразно да заплатя данък върху акционните приходи в България и да ги преведа на немската си сметка, без да плащам немски данъци (имайки предвид, че в този сценарий на този етап ще живея и работя постоянно в Германия.) Бихте ли могли да ми помогнете с тези въпроси? Дали и в двата сценария данъчно облагане само в България би било законосъобразно? И ако това не е възможно, как следва да бъде спазен закона на двете държави и да бъде избегнато двойното данъчно облагане?

Благодаря предварително!

 

данък дивидент, търговия с акции, търговия на борсата, център на жизнен интерес, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

След като пребиватате повече време в Германия и там е жизненият Ви интерес, то е редно да декларирате своите доходи в Германия и съответно да заплатите дължимите данъци отново в Германия.

Декларирането на описаните от Вас доходи в България, без да имате основание за това няма да създаде проблеми в България, но би създало проблеми в Германия, ако техните органи по приходите установят, че сте получили доходи, за които е било редно да платите данъци в Германия, а не в България.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден