ООД с управител пенсионер. Командировки в чужбина

ООД с управител пенсионер.

Командировки в чужбина  командировки в чужбина, счетводни услуги, управител, оод, пенсионер, счетоводител, бургас, софия, пловдив, русе

 

Въпрос:

Здравейте, 
Моят въпрос е следният: Нашата фирма е ООД.Имаме управител,който е пенсионер от 2010година.Има сключен дотовор за УК и договор за полагане на личен труд без възнаграждение.Плащаме само здравни осигуровки. През 2012 и 2013 година дружеството го командирова няколко пъти като шофьор на товарен автомобил изцяло за сметка на дружеството и са му начислявани командировки за това. Въпросът ми е трябва ли дължи ли някакви осигуровки за това и какви и ако да пропорционално ли е за престоя му в чужбина.

 

Отговор:

Здравейте,

по отношение на разходите за командировка в чужбина , извършени от съдружниците в дружеството се прилагат действащите нормативни актове и в частност ЗДДФЛ,ЗКПО КСО и Наредбата за елементите на възнаграждението и доходите, върху които се правят осигурителни вноски.
Физическото лице (собственик на капитала) и юридическото лице ( ООД ) са два самостоятелни данъчни субекта. За осъществяване на стопанската им дейност те могат да встъпват в различни по вид правоотношения.
Съгласно чл. 33, ал. 1, т. 1 от ЗКПО разходите за пътуване и престой на физически лица ( командировка ), които са в трудови правоотношения с данъчно задълженото лице или са наети от него по извънтрудови правоотношения, включително на управители,  се признават за данъчни цели, когато пътуването и престоят са извършени във връзка с дейността на данъчно задълженото лице/приемаме, че дейноста на дружеството Ви е транспорт/.

За да бъдат признати за данъчни цели разходите командировки на съдружниците е необходимо същите да са извършени във връзка с дейността на дружеството. В тази връзка дружеството следва да наеме физическото лице /в конкретния случай съдружника/ да извърши определени действия във връзка с предмета на дейност на предприятието. Взаимоотношенията между дружеството и съдружника могат да бъдат уредени по различен начин, например с договор за управление по реда на Търговския закон между съдружника, който е управител и дружеството или друг вид договор на основанието, на който лицето (собственик и управител) работи в дружеството с личен труд , както е във Вашия случай/, с което се изпълнява едно от задължителните условия на ЗКПО. От съдържанието, изпълнението и отчитането на възникналото правно отношение ще бъде преценено дали „пътуването и престоят са извършени във връзка с дейността” на дружеството.

Разходите за командировка в чужбина , когато са изпълнени посочените по-горе условия за целите на ЗКПО, са данъчно признати по техния действителен размер. Следва да се има предвид и разпоредбата на чл. 13, ал. 1, т. 23 от ЗДДФЛ, че не се облагат с данък върху доходите получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения. При надхвърляне на посочения двукратен размер дневните пари се считат за доход за облагане на физическото лице/управителя/ по реда на ЗДДФЛ.

От изброените по горе действащи разпоредби се налага изводът, че ако сумите, които сте изплатили за командировка в чужбина на съдружника, не надхвърлят двукратния размер, определен в нормативните актове/Наредбата за служебните командировки в чужбина/, то те не се се считат за облагаем доход на лицето и върху тях не се дължат осигурителни вноски.

Надявам се сме били полезни.

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден