Онлайн търговия. Фрийлансър?

Онлайн търговия като фрийлансър?  счетоводни услуги, онлайн търговия, фреелансър, фирма, пловдив, русе, бургас, софия

 

Въпрос:

Здравейте, първият ми въпрос е следният - ако се регистрирам като фрилансър, незная дали съществува това в България, мога ли да продавам свободно като частно лице стоки онлайн, през личен сайт, без да издавам касови бонове, и съответно да не нося отговорност като такова лице за връщане на стоките обратно при мен, според съществуващият 14 дневен срок за връщане?Също искам да попитам как се облага и осигурява фрилансъра?

 

Отговор:

Здравейте,

В България съществува нещо приблизително на фрийлансърите - това е упражняване на стопанска дейност като свободна професия ( например - експерт-счетоводители, консултанти, одитори, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, съдебни заседатели, експерти към съда и прокуратурата, лицензирани оценители, медицински специалисти, преводачи, архитекти, инженери, технически ръководители, дейци на културата, образованието, изкуството и науката, застрахователни агенти и др., които извършват независима икономическа дейност). Упражняващите такава дейност се регистрират в Търговския регистър и получават Единен Идентификационен Код (ЕИК) - Булстат. За да се регистрират като упражняващи свободна професия, към заявлението за регистрация прилагат удостоверение за правото да упражнява тази професия - диплом, сертификат и т.н. По принцип това са професии в сферата на услугите.

Упражняващите свободна професия се осигуряват като самоосигуряващите се лица. Плащат данъци, като  реализираните приходи от дейността им се намалят с 25% за нормативно признати разходи ( без да се доказват) и върху получения резултат се начислява 10% данък.

Това с което Вие искате да се занимавате е онлайн търговия и не попада в списъка на свободните професии които могат да се регистрират в Търговския регистър. За тази дейност ще трябва да си регистрирате фирма.

Във вашият случай за след регистрирането на фирма за упражняването на онлайн търговия, пак ще имате осигуровки като самоосигуряващо се лице (като собственик на фирмата). Освен това в този случай няма определен процент нормативно признати разходи, а те се отчитат заедно с приходите и в края на годината, когато се прави годишно приключване на фирмата се формира финансов резултат – печалба или загуба. В случай на печалба, тя се облага с 10% корпоративен данък.

Надяваме се да сме ви били полезни!

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден