Онлайн продажби

Онлайн продажби

Въпрос:
Здравейте!

Интересува ме каква е процедурата с продаването на стоки онлайн и изпращането им през куриерските фирми ?

Благодаря предварително!

 

онлайн продажби, регистрация на фирма, годишен данък, осигуровки, данък дивидент, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Предполагаме, че Ви интересува от данъчна и осигурителна гледна точка  как стоят нещата за дейността която описвате. Най-общо казано:

Описаната от Вас дейност е търговска дейност. Съгласно Търговският закон, след като извършвате търговска дейност, то трябва да се регистрирате като търговец. При Вас това означава да се регистрирате като ЕТ или да регистрирате фирма на Ваше име /ЕООД/.

При ЕТ-то ще дължите годишен данък в размер ра 15% от реализираната печалба. Освен това, ще плащате и месечни осигурителни вноски изчислени върху минималния месечен осигурителен доход (710,00 за 2023 г.) или върху по-висока сума (по Ваше желание). В края на годината се прави изравняване на осигурителния доход. Ако реализираната печалба е по-висока от дохода, върху който сте внасяли осигуровки през годината, то ще трябва да внесете осигуровки върху разликата.

При ЕООД-то ще дължите годишен данък в размер на 10%. Отново ще плащате месечни осигурителни вноски изчислени върху минималния месечен осигурителен доход (710,00 за 2023 г.) или върху по-висока сума (по Ваше желание). В този случай няма годишно изравняване на осигуровките. Ако искате да си "вземете" реализираната от фирмата печалба, в края на годината трябва да заплатите допълнително 5% данък дивидент върху сумата от печалбата, която си разпределяте.

Независимо от това каква форма на дейност сте избрали, в зависимост от обема на продажбите, от къде и в какъв обем купувате стоки, на кого и в какъв обем продавате стоки и дали получавате услуги от лица извън България, може да настъпят обстоятелства за задължителна регистрация по ДДС.

Ако извършвате посочената от Вас дейност без да сте се регистрирали като търговец, все още от НАП допускат да си декларирате доходите, като Ви приравнява на ЕТ (т.е. облагат Ви като ЕТ). Облагането като ЕТ е по-неизгодно от облагането като ЕООД. Ако дейността Ви налага регистрация по ДДС също е по-добре да сте ЕООД, а не ЕТ/физическо лице. И не на последно място - не е ясно докога НАП ще е благосклонна и ще позволява на физическите лица да декларират своята дейност по този начин без да налага глоби, че не са регистрирани търговци. Затова препоръчваме да си регистрирате едно дружество, през което да извършвате своята дейност.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден