Онлайн бизнес

Онлайн бизнес

 

Въпрос:
Здравейте!

При стартиране на онлайн бизнес, в който продавам даден продукт на български пазар и изпращам пратките с куриерска фирма, с наложен платеж.

1 - Необходимо ли е да откривам фирма?

2 - Неодходимо ли е да се регистрирам по ДДС?

3 - Необходимо ли е да се издават фактури/стокови разписки?

4 - Какви данъци дължа на държавата?

5 - Какви осигуровки трябва да плащам?

6 - и съответно веднъж годишно ли декларирам доходите си?

Благодаря предварително!

онлайн, ДДС, ГДД, България, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Отговаряме хронологично на въпросите ви:

1 - Необходимо ли е да откривам фирма? - да, за търговска дейност трябва да имате регистрирана фирма, ЕТ или ЕООД/ООД. Препоръчваме еднолично дружество - ЕООД/ООД.

2 - Неодходимо ли е да се регистрирам по ДДС? - при всички положения при достигане на оборот от 50 000,00 лв за последните 12 месеца, ще сте задължени да се регистрирате по ЗДДС. Първоначално, няма да е необходимо по този критерий, но съществуват и други хипотези, в които може да подлежите на задължителна регистрация- Например, ако получавате услуги от други страни членки на ЕС, ако вие продавате на други фирми в ЕС, както и при достигане на оборот за регистрация в съответната страна от ЕС. Ако ще продавате само в България, няма да ползвате услуги на европейски фирми, то до достигане на 50 000,00 лв за последните 12 месеца няма да подлежите на регистрация по ДДС.

3 - Необходимо ли е да се издават фактури/стокови разписки? - фактури и стокови разписки са различни документи. Стоковата се издава само за да покаже движението на стока, но за продажбата трябва да има фактура, като тя е задължителна ако ще продавате на юридически лица (фирми) а за физически лица не е задължителна, освен ако те изрично не си поискат (тогава също е задължително).

4 - Какви данъци дължа на държавата? - Ако не сте регистриран по ДДС, се заплаща 10% данък върху печалбата (всички приходи минус всички разходи) и после 5% данък върху дивидента, който се разпредели. Например, ако за годината имате 1 000,00 лв печалба, то ще дължите 10% данък – 100,00 лв. Така оставате с 900,00 лева неразпределена печалба във фирмата. Тя е фирмена, не може да се ползва още за лични цели (може да се ползва за целите на фирмата, бъдещи инвестиции, оставяне в резерв и т.н.). Само ако решите да разпределите тези 900,00 лева като дивидент и да си ги ползвате както сметнете за добре, трябва да заплатите още 5% данък дивидент.

5 - Какви осигуровки трябва да плащам? - при работеща фирма задължително трябва да се внасят осигуровки, като най-евтиния вариант е да се осигурявате като самоосигуряващо се лице, на минималния осигурителен доход за странта.

5 - и съответно веднъж годишно ли декларирам доходите си? - като физическо лице или като фирма питате, защото това са отделни въпроси. Като фирма е веднъж годишно, с годишната данъчна декларация, но фирмата се води счетоводно ежемесечно. Като физическо лице също, ако имате доход извън трудови правоотношения (трудов договор) трябва да ги декларирате веднъж годишно с данъчната декларация за физически лица.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден