Начисляване на ДДС при СМР в Европейския съюз

Начисляване на ДДС при СМР в Европейския съюз

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам следния казус: Българска фирма, регистрирана по ДДС, извършва СМР дейности в Германия. Моля да ми подскажете дали вярно приценявам относно начисляване на ДДС:

При покупка на строителни материали в Гремания получаваме данъчна фактура с 0% ставка ДДС, издаваме протокол за самоначисляване.

При продажба на същите строителни материали на физическо лице от Германия начисляваме 20% ДДС.

При продажба на същите строителни материали на юридическо лице с ДДС регистрация в Германия начисляваме 0% ДДС, т.к. е ВОД / вътре общностна доставка/.

При предоставяне на строителни услуги на физ. лице от Германия начисляваме 20% ДДС.

При предоставяне на строителни услуги на юридическо лице с ДДС регистрация в Германия начисляваме 0% ДДС и посочваме основание за неначисляване на ДДС: чл.86, ал. 3 и във връзка с чл. 21, ал. 4, т. 1.

Греша ли някъде?

Благодаря предварително!

 

ДДС, строителство, Европейски съюз, ВОД, протокол за самоначисляване на ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Принципно правилно сте се ориентирали. Обръщам внимание само на факта, че продавайки стоки и услуги на физически лица в Германия, трябва да следите оборота от продажби към физически лица в ЕС. Ако надминат 10 хил. евро, съгсално промените в ЗДДС от 01.07.2021 г., ще трябва или да се регистрирате по ДДС във всяка държава в която извършвате продажби на стоки и услуги към физически лица или ще трябва да се регистрирате съобразно чл. 156 от ЗДДС.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден