Маникюрист като свободна професия или с патент

Маникюрист като свободна професия или с патент

 

Въпрос:
Здравейте!

Искам да работя като маникюрист. Имам сертификати за завършени курсове. Чета, питам на различни места, но получавам различни отговори. Въпросът ми е - мога ли да се регистрирам като свободна професия? Мога ли да не съм на патент, да отчитам приходите от кочан без касов апарат и след приспадане на 25 % разходи и осигуровките да платя данък 10 % върху остатъка? Като внасям данък 10 % върху приходите /след приспадане на 25 % за разходи и осигуровки/, трябва ли да внасям и патент към общината като свободна професия?

Благодаря предварително!

патен, свободна професия, данъци, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

След като имате сетрификат за завършен курс като маникюрист, няма пречка да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия. Като такова няма да имате задължението да имате касов апарат и както описвате, ще можете да издавате бележки от кочан и ще платите данък в размер от 10% върху приходите, намалени с 25% нормативно признати разходи и платените през годината осигуровки.

Вие си избирате дали да сте на патент или на свободна професия. Това са два различни метода на облагане. Т.е. ако изберете облагането с 10%, то няма да дължите пътентен данък и обратното.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден