Корекция на ползван данъчен кредит за сграда

Корекция на ползван                    

данъчен кредит за сграда    счетоводни услуги, кредит, кредит за сграда, данъчен кредит, корекция данъчен кредит, пловдив, софия, русе, бургас

 

Въпрос:

Здравейте, Бих искала да помоля за консултация свързана с решаването на един счетоводен казус. Ето и казуса: \" Може ли и как да се направи корекция на ползван данъчен кредит, за ремонт на стара сграда\" Решението до което сама достигнах е, че има два варианта в единят в които извършеният ремонт е довел старата сграда да се счита за нова. И ремонт които, не се приема като цялостен, а като подобрение. Много благодаря, за отделеното време. Поздрави.

 

Отвогор:

Здравейте!

По Вашия казус следва да се уточнят няколко неща, за които няма яснота при формулиране на въпроса.

1.Тази стара сграда кога е придобита от дружеството ?

2. Ще се извършва ли продажба на ремонтираната сграда?

Ако сградата на която сте извършвали ремонтни дейности и сте ползвали данъчен кредит за тези дейности, е закупена преди 2007 г., когато е променен статута на сделките с продажба на стари сгради и те са станали необлагаеми сделки, то не е необходимо въобще да правите корекция на ползвания Данъчен Кредит (ДК) на основание чл. 80

Ако имате доказателство, че извършеният ремонт прави старата сграда в нова ( такива ще са случаите, при които на съществуваща стара сграда се разрушават ограждащите стени и покривът, след което тя се изгражда наново. Приходната администрация е изказвала становище, че за да е налице нова сграда, преустройството трябва да е толкова цялостно и съществено, че да променя качеството на сградата, нейната устойчивост и дълготрайност.), то тогава ще следва при продажбата й да начислите ДДС и тогава не говорим за корекция на ползван данъчен кредит при ремонта. Доказателствата са в техническата документация и при такъв ремонт следва да има документи за разрешаване ползването на сградата ( акт 16 ).

Ако сградата не промени статута си в "нова", то тогава продажбата й ще се яви освободена доставка, освен ако не избере тя да е облагаема, каквато възможност съществува съгласно чл. 45, ал. 7 от ЗДДС. 
При положение че  не превърнете продажбата й в облагаема доставка (което, естествено, не може да стане без съгласието на купувача), Вие няма да начисли данък за нейното извършване. Ще се наложи обаче корекция на ползвания за сградата данъчен кредит на основание чл. 79, ал.1 от ЗДДС, защото сте приспаднали като данъчен кредит начисления   данък за извършени услуги (СМР) и впоследствие чрез продажбата на сградата, в която те са вложени, използвате услугите за извършване на доставка без право на данъчен кредит. А в случая не е налице нито едно от обстоятелствата  по чл.80 ал.1 от ЗДДС, обуславящи липсата на задължение за извършване на упоменатите корекции.
Въпросната корекция се извършва посредством начисляване на ДДС в данъчния период, през който ще продадете старата сграда. Тъй като същата е дълготраен материален актив , корекцията ще засегне само част от размера на ползвания за услугите данъчен кредит. В случая трябва да бъде приложена формулата по чл.79, ал.6 от ЗДДС , защото става въпрос за недвижима вещ (строително-монтажните работи не се разглеждат като услуги – самостоятелни активи, а са увеличили отчетната стойност на имота). За да се определи размерът на корекцията, от значение е броят на годините, в които имотът ще бъде използван за извършване на доставки, недаващи право на данъчен кредит. Тъй като в случая той еднократно ще бъде предмет на освободена доставка, всичките години, оставащи до изтичането на 20-годишния срок, считано от годината на ползване на данъчния кредит (включително и тази на продажбата), ще се включат в показателя „брой години”, съдържащ се във формулата. Ако има хипотеза, че данъчният кредит е ползван в няколко години, тъй като на няколко пъти са правени самите ремонтни работи, то ще се пресметне по формулата корекцията за всяка отделна година през която е формиран данъчния кредит, тъй като показателя "брой години" ще е различен за данъчния кредит за ремонтите в различните години.

Трябва да обобщя, че корекцията се прави само ако продавате. Ако продажбата на сградата стане след 20 години от ползването на данъчния кредит за ремонта, то няма да правите корекция.

Надявам се да съм Ви бил полезен. Ако Ви интересува нещо допълнително се свържете отново.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден