Консултантски услуги за Германия. ЕТ, ЕООД или свободна професия? ДДС ?

Консултантски услуги за Германия.

ЕТ, ЕООД или свободна професия? ДДС ?  счетоводни услуги, консултации, услуги, ддс, ет, еоод, фирма, свободна професия, софия, пловдив, русе, бургас

 

Въпрос:

Здравейте, 
Обсъждам с немска фирма възможността за извършвани от мен консултации и представителство в България. Дейността ще бъде осъществявана от мен в България. В България работя и ще продължа да работя на трудов договор по време на изпълнение на задълженията ми към немската фирма. В предлагания от немска страна договор заплащането ще бъде извършвано на базата на ежемесечни фактури. Стойността на възнаграждението (като стойност в издаваната фактура) ще бъде около 500 евро. 
Въпросът, който ме интересува е, каква би била най-удачната за мен форма на регистрация, която трябва да направя от гледна точка на данъци, такси, разходи за счетоводно обслужване, и т.н. (ЕТ, ЕООД, самоосигуряващо се лице или някаква друга форма), за да мога за издавам ежемесечни фактури до немската фирма за извършваната дейност/услуга? Създадената от мен фирма (или друга форма на регистрация) ще ми бъде необходима единствено за издаването на ежемесечната фактура до немската фирма. 
И един допълнителен въпрос, издаваните фактури до немския партньор ще трябва ли да бъдат с ДДС (т.е. необходимост от регистрация по ЗДДС) независимо от това, че „оборота“ ще е много под минимума, необходим за задължителна регистрация.
Благодаря Ви за отделеното време.

 

Отговор:

Здравейте,

1. По въпроса за формата под която ще трябва да бъде организирана дейността Ви.

- За да се регистрирате като самоосигуряващо се лице което упражнява свободна професия, е необходимо консултациите и представителството които ще извършвате за което и да е дружество, да попадат с сферата на т.н. "свободни професии" и да притежавате съответно  някакъв диплом или сертификат, доказващ правоспособността Ви в тази област. (По определение това са: експерт-счетоводители, консултанти, одитори, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, съдебни заседатели, експерти към съда и прокуратурата, лицензирани оценители, медицински специалисти, преводачи, архитекти, инженери, технически ръководители, дейци на културата, образованието, изкуството и науката, застрахователни агенти, занаятчии и др., които не са ЕТ и извършват независима икономическа дейност  ). Ако отговаряте на тези условия то е достатъчно да се регистрирате в Търговския регистър на основата на този сертификат и получавате от регистъра ЕИК. На тази основа Вие може да издавате фактури за извършваните услуги и да получавате съответните възнаграждения. През годината се осигурявате като самоосигуряващо се лице ( независимо че се осигурявате по трудов договор) и в края на годината, върху данъчна основа от всички придобити доходи като лице упражняващо свободна професия, намалена с 25% нормативно признати разходи ( без да е необходимо документално доказване на разходите) и намалена с размера на извършените осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице, заплащате 10% данък върху доходите ( оформено в годишна данъчна декларация)

- От останалите две форми на упражняване на икономическа дейност  препоръчваме ЕООД. Данъчната и осигурителната тежест и при двете в крайна сметка е еднаква ( при ЕТ заплащате 15% данък, а при ЕООД 10% данък печалба и 5% данък дивидент за да ползвате печалбата за лични нужди). Но при ЕТ Вие отговаряте с цялото си лично имущество ( движимо и недвижимо ) за задълженията на ЕТ към трети страни, докато при ЕООД Вашата лична отговорност към трети страни за дружеството се свежда до размера на основния капитал, който сте внесли в ЕООД. Едно малко "предимство" на ЕТ е че можете да ползвате за лични нужди придобитите средства от дейността веднага при получаването им, докато при ЕООД ще трябва да приключи стопанската година и фирмената печалба може да ползвате за лични нужди след заплащане на 5% данък дивидент.

2. По въпроса за ДДС.
Независимо от това каква форма на осъществяване на стопанска дейност ще изберете, то в седемдневен срок преди да осъществите първата сделка по оказване на услуги към регистрирано лице от страна от Европейския съюз, Вие ще трябва да се регистрирате по ЗДДС на основание чл. 97а, ал.2 от същиая. При тази регистрация Вие не начислявате ДДС и нямате право на данъчен кредит за платено от Вас ДДС, но сте задължени да издавате VIES декларации, в които декларирате на кое регистрирано в ЕС лице сте предоставили услуги. Лицето на което сте предоставили тези услуги е задължено да си самоначисли ДДС по данъчните закони на своята страна.
Трябва да имате предвид, че при достигане на облагаем оборот за задължителна регистрация по ЗДДС ( 50 000 лв. за последните 12 месеца преди текущия) то Вие трябва да подадете документи за задължителна регистрация по ЗДДС.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден