Земеделски производител – физическо или юридическо лице

Земеделски производител – физическо или юридическо лице

Въпрос:

Здравейте,
Имам следният въпрос - имам наследствена земя. Досега е давана под аренда. Смятам да си я взема и сам да я обработвам като земеделски производител. Въпросът ми е, дали е по-удачно да се регистрирам като физическо лице земеделски производител или като юридическо. В допълнение - аз в момента работя на трудов договор и не искам да прекъсвам настоящата си работа.

Благодаря в аванс за коментара от Ваша страна!


Поздрави!

земеделец, трудов договор, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив

 

 

Отговор:

Здравейте,

За да упражнявате дейност като земеделски производител не е необходимо да прекъсвате досегашната си работа по трудов договор.

Избора Ви на форма на упражняване да дейността като земеделски производител ( физическо лице или фирма) зависи изцяло от конкретната сфера на земеделие с която ще се занимавате. Ако прецените, че за осъществяваната дейност ще можете да се снабдявате с документи за извършените разходи, които ще са повече от 60 % от приходите които ще реализирате от дейността ( включително и субсидиите които ще получавате) е по-добре да регистрирате фирма чрез която да упражнявате дейността.

Но ако прецените, че трудно ще се снабдите с документи за всички разходи, или че те ще са под 60% от стойността на приходите - то тогава е по-добре да упражнявате дейността като физическо лице. При тази форма на упражняване на дейността, от всички декларирани за годината приходи, Ви се признават без документално доказване 60% разходи и плащате данък върху 40% от декларираните доходи като земеделски производител.

Независимо от всичко, трябва да имате предвид, че задължително ще трябва да правите авансови осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице - земеделски производител, и в края на годината ще трябва при попълване на годишната данъчна декларация като физическо лице да правите изравняване на осигурителните вноски на база крайни резултати.

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден