Закупуване и експлоатация на ДМА от българска фирма в САЩ

Закупуване и експлоатация на ДМА

от българска фирма в САЩ    счетоводни услуги, дълготайни материални активи, САЩ, фирма, бургас, софия, русе, пловдив
 

Въпрос:

Здравейте. Българска фирма (НЕ регистрирана по ЗДДС), която се занимава с консултантски услуги в сферата на недвижимите имоти, желае да инвестира във финансови инструменти-деривати на фондов пазар в САЩ, като нашето дружество сключва договор с американска компания, оторизирана да извършва търговия на фондовите пазари в САЩ. За целта (извършване на сделките с финансови инструменти, следене на котировки и т.н.) е необходим сървърен център, който е закупен от българската фирма, но въпросния Сървърен център (ДМА) не се транспортира до България, а се използва в САЩ. Разполагаме само с Invoice и банков превод. Имаме следните въпроси:

1. Могат ли да възникнат някакви последствия за нашето дружество, с оглед на това че ДМА не е наличен в България (за същият нямаме транспортен документ)?

2. От гледна точка на ЗДДС възниква ли някакво задължение за българското дружество?

3. Необходимо ли е да се регистрира клон на дружеството в САЩ, и ако - ДА, на какво основание?

Благодаря предварително. 

 

Отговор:

Здравейте,

На първия въпрос можем да Ви отговорим, че не могат да възникнат никакви последствия т факта, че притежаваните от Вас ДМА, използвани за осъществяване на Вашата дейност не са ситуирани в Булгария. ( Това значи, че транспортните фирми с договор за обслужване на европейски компании за превози само извън територията на България не биха могли да осъществяват дейност) Необходимо е към края на годината при извършване на инвентаризация на активите на дружеството въпросният сървърен център да е надеждно доказан че все още съществува на определено място и е все още собственост на дружеството Ви. ( Протоколи за инвентаризация биха свършили работа - да са подписани от хората които работят с този център ). На вторият въпрос също ще дадем отрицателен отговор - не съществуват задължения за фирмата Ви от гледна точка на ЗДДС спрямо придобиването на този ДМА в САЩ. На третия въпрос може да се отговори така: Ако за осъществяване на дейността Ви е необходимо да имате клон или представителство - то тогава си открийте. Но само поради факта че сте разположили такъв сървърен център не поражда необходимост от откриването на клон, тъй като той ще обслужва само Вашата инвестиционна дейност, а няма да се използва за осъществяване на дейност с приходи от местни компании. В този случай е необходимо на името на фирмата да си наемете помещение където да разположите този сървърен център.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден