ЕООД и нает автомобил

ЕООД и нает автомобил

 

Въпрос:

Здравейте,
Имам фирма ЕООД и нает автомобил. ЕООД – то е с дейност "посредничество при наемане на имоти за провеждане на снимки на реклами филмови продукции". Дейността ми е свързано основно с ползването на автомобил. Тъй като фирмата няма собствен автомобил използваме автомобил под наем.  Самоосигуряващо лице съм и въпросът ми е мога ли да ползвам нает автомобил за целите на дейността и да отчитам с пътни листа горивото, предвид, че това ми е основния разход? ЕООД, автомобил под наем, наем на автомобил, нает автомобил, счетоводни услуги, софия, русе, пловдив
Благодаря предварително за отговора. 

 

Отговор:

Здравейте,

След като представляваното от Вас ЕООД ползва автомобил под наем (за който има надлежно сключен договор за наем на автомобил ) и с него се изминават километри (по попълнени пътни листи) за извършване на огледи свързани с дейността на ЕООД - то, то изразходеното гориво, масла, ремонти, за които имате документи (фактури ) на името на ЕООД – то, се признават като разход  за данъчни цели .

Трябва да имате предвид, че ако договора за наем на автомобил е с юридическо лице, то наемодателя трябва да Ви издаде фактура за платения наем. Ако наемодателят е физическо лице, трябва да попълвате сметка за изплатени суми, като за изплатените суми по тези сметки през  първите девет месеца от годината, ЕООД - то е задължено да удържа от дължимите суми за наем 10% данък след приспадане на 10% нормативно признати разходи и да заплаща остатъка от договорения месечен наем на автомобил. Удържаните суми сте задължени да внасяте в републиканския бюджет. В края на годината следва да издадете служебна бележка на наемодателя за изплатените суми и удържания данък и да подадете справка за изплатени възнаграждения извън трудови такива.

Надяваме се да сме били полезни. 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден