Електронна търговия

Електронна търговия

 

Въпрос:

Здравейте,
Имаме нужда от консултация относно няколко въпроса.
При продажби в Amazon и e-bay плащането съответно се случва по банков път. Получаването на суми става на определена дата, като в повечето случай не става въпрос за една продажба, а за няколко продукта на куп. Въпросът ни е, дали може да осчетоводим прихода в една фактура и отделно да добавим документ къде, кога и на кого са изпратени съответните продукти?
Също така продуктите основно се продават в Америка, като се изпращат от куриер, но без декларация за износ. Като доказателство за изпращане на продукта до съответния клиент имаме бележка от куриерската фирма. Това може ли да се зачете за правилно действие при евентуална проверка от НАП.

В допълнение, чисто документално, проблем ли е, ако физическо лице има PayPal акаунт и сумите, които получава ги изпрати на фирмената банкова сметка, т.е. трето лице, което няма нищо общо с фирмата изпраща пари получени от продажба на фирмата, но фактурите се издават към купувачите?
Благодаря за отделеното време!

САЩ, електронни продажби, ДДС, фактури, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

За продажбите под формата на електронна търговия, освен издаване на фактури за клиентите, които поискат това се съставят определен комплект от отчети. От тези отчети трябва да става ясно по коя поръчка какво и къде е изпратено,  какво и от къде е върнато, колко е платено за стока, колко са разходите за експедицията (куриери) и т.н. - най общо цялата информация по продажбите трябва да е оформена в тези отчети. Също така следва да следите оборота от продажби който правите във всяка страна в ЕС, и ако достигнете оборота за задължителна регистрация по ДДС в съответната държава за Вас възниква задължение за регистрация по ДДС в тази държава.

Акаунтът в PayPal трябва да е на името на фирмата, защото в противен случай може да имате проблем с обвинения за укриване на приходи. Когато PayPal акаунтът е на името на фирмата, се осчетоводява като валутна сметка на фирмата. Има потенциална възможност да използвате PayPal акаунта на физическото лице, ако се сключи договор за доверително управление на сметка - в този случай сметката не може да бъде използвана за други цели освен за нуждите на фирмата, като последната е задължена да заплаща договорен между страните комисион, който подлежи на деклариране и плащане на данък върху дохода.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден