Доходи от криптовалута

Доходи от криптовалута

 

Въпрос:
Здравейте,

Имам доходи от криптовалута, натрупани от търговия с криптовалута като физическо лице в рамките на няколко месеца. Имам следните въпроси:
1. Трябва ли да се регистрирам по ДДС като физическо лице?
2. Има ли легален начин за намаляване на платимия данък (според НАП криптовалутата се приравнява на финансов актив и данъкът е 10 % ) ?
Работя на трудов договор и нямам регистрирани фирми. В момента не се занимавам повече с каквито и да е дейности с криптовалута, както споменах това продължи само няколко месеца.

Благодаря!

ФЛ, криптовалути, доходи,  счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Независимо че получените доходи са от физическо лице, което няма регистрирана форма за упражняване на стопанска дейност Вие сте реализирали доходи от такава дейност и ако тези доходи за последните 12 месеца надхвърлят 50 000 лв, то сте задължени да се регистрирате по ЗДДС.

Ако доходите Ви са от търговия с криптовалута (не "копаете", а купувате и продавате), то с документално доказаната покупка на криптовалутата, която сте продали може да намалите реализираните доходи от продажба и да платите данък само върху реализираната печалба, а не върху придобития доход. Държим да подчертаем - документално доказаната покупка на криптовалутата, която в последствие сте продали.

Съгласно настоящата ситуация следва до 30 април 2020 г. да подадете Годишна данъчна декларация за реализираните доходи от покупко-продажбата на криптовалута, като задължително трябва да попълните и приложението за доходи от трудови договори.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден