Доход на физическо лице от направена услуга.

Доход на физическо лице от  направена услуга.

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам следния въпрос :

Физическо лице, което има постоянен адрес в България, но центъра на жизнените му интереси не се намира в страната, а в трета страна, извършва услуга за фирма от трета страна и получава възнаграждението си по сметка в България, следва ли да внася 10% данък, осигуровки, Годишна декларация  по чл.50 и всички други декларации (декл.1, декл.6, декл.чл.55 и т.н.), тоест като при граждански договор ?

Фирмата му превежда уговорената сума по договора и не прави удръжки.

Как следва да се процедира в този случай ?

Благодаря предварително!

приход, физическо лице, направена услуга, център на жизнени интереси, банкова сметка, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Физическото лице ще дължи данъци и осигуровки в държавата, за която се води местно лице - а именно държавата където е центъра на жизнените му интереси (до колкото разбираме това не е България). Това че има банкова сметка в България не оказва влияние.

В най-лошия случай на някой проверяващ в НАП може да му попадне информация, че това лице е получило определни суми по неговата Българска сметка и да предизвика проверка, но ако бъдат предоставени доказателства, че данъкът е деклариран и платен в страната, за която това лице е местно, няма да има проблем от страна на Българските данъчни власти.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден