Договор за наем и данък.

Договор за наем и данък.  счетоводни услуги, договор, наем, данък, софия, пловдив, русе, бургас

 

Въпрос:

Здравейте,
Аз съм физическо лице и като такова сключих договор за отдаване на магазин под наем на юридическо лице.
В Договора буквално сме записали:Договорената наемна цена е 450 лв., без включения 10% данък. Т.е. аз получавам чисти 450 лв. , а наемателя трябва да заплаща допълнително по 45 лв. на месец в НАП за т.н. 10% данък. Счетоводителя на фирмата на наемателя обаче иска да се направи редакция ,като според него трябва да отпадне термина \" без включения 10% данък\". 
Въпроса ми е, редно ли е това и дали няма някаква уловка ,следствие на което аз да получавам чисти 405 лв. ,а наемателя да плаща общо 450 с т.н. 10 % данък.
Предварително Ви благодаря.
Поздрави.

 

Отговор:

Здравейте,

Ако идеята при договарянето е била да получавате чисто по 450 лв. на месец, то би следвало да подпишете договор за наем в размер на 494,51 лв. месечно. Наемателя е длъжен ежемесечно да Ви издава сметка за изплатени суми при плащане на наема, като предварително удържи от Вас сумата на дължимия данък и я внесе в "държавната хазна". В края на годината трябва да Ви издадат служебна бележка за Всички начислени суми за наем, удържания от него данък и чистата сума която са Ви изплатили. Тази служебна бележка Вие отразявате в годишната си данъчна декларация като физическо лице, която подавате за доходите.

Принципа на изчисляване на чистата сума за получаване е, че от договорената сума трябва да се приспадне дължимия данък. Той се изчислява, като облагаемата сума  за наем ( 494,51 лв.) се намали с 10 % нормативно признати разходи на наемодателя. Така, като данъчна основа за изчисляване на данъка който трябва да се удържи се получава сумата от 445,06 лв ( 494,51 - 49,45). От тази данъчна основа се изчислява 10 % дължим данък  ( 445,06х10%=44,51 лв).  Сумата от 450 лв. която трябва да Ви се изплати се получава, като от договорената сума за наема ( 494,51 лв) се извади удържания данък ( 44,51 лв.)

 Тези изчисления се правят през първите 9 месеца на годината, като удържания Ви данък се внася е бюджета от наемателя.

По принцип, за последните 3 месеца от годината ( Октомври-Декември) такъв данък може и да не се удържа и внася от наемателя. Тогава наемателя ще трябва да Ви заплаща за тезу месеци сумата от 494,51 лв. наем, а Вие с Годишната данъчна декларация трябва да си внесете данъка за последните три месеца ( 3х44,51 лв.=133,53 лв.)

Законодателят даде възможност, ако Вие декларирате в сметките за изплатени суми за последните три месеца, че желаете този данък да Ви се удържа от наемателя авансово, остават изчисленията от начало и ще получавате и през тези месеци по 450 лв. и няма да довнасяте данък с годишната декларация. ( но това не значи че няма да подавате декларация).

Надяваме се да сме Ви били полезни 

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден