Дейност на занаятчия

Дейност на занаятчия

 

Въпрос:
Здравейте!

Аз съм занаятчия и имам няколко въпроса:

1. Като калфа мога да продавам мои продукти като занаятчия, нали?

2. Какво дължа като данъци, такси, осигуровки?

3. Клиентите ми са предимно в чужбина, намираме се по форуми, социални мрежи и т.н. Има ли някакво значение в коя държава са? Разбрах за някакво задължение да се регистрира занаятчията по ДДС, ако продава за ЕС и мине оборот от 20 000 лв? Това важи ли за реставрирани и артистично подобрени втора ръка дрехи? И доколкото разбрах е само за ЕС? За Щатите лимита е 50 000. Правилно ли съм разбрал, че само при преминаване на този лимит от 20 000 става тази задължителна регистрация по ДДС? Защото не ми е много ясно. В случая продавам продукти, които аз съм изработил.

Благодаря предварително!

оборот, ДДС, продажби, НПР, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Директно към Вашите въпроси:

1. Като калфа мога да продавам мои продукти като занаятчия нали? -  След като сте занаятчия и имате съответното майсторско свидетелство за калфа, можете да се регистрирате като лице упражняващо свободна професия в регистър Булстат.

2. Какво дължа като данъци, такси, осигуровки? - Относно данъците имате два варианта: да плащате патентен данък (по Ваше желание и при годишен оборот под 50 хил. лв.) или да се облагате като стандартно физическо лице (отново по Ваше желание или при годишен оборот над 50 хил. лв.). Патентният данък се определя от общинаната, в която извършвате своята дейност (различните общини имат различни размери на дължимия патентен данък). При облагането като стандартно физическо лице,  в края на годината ще дължите данък в размер на 10% върху т.нар. данъчна основа. Тази данъчна основа се формира, като от целия получен доход се приспаднат 40% нормативно признати разходи и дължимите осигурителни вноски. За времето, в което извършвате дейност, ще дължите осигуритени вноски на месечна база. Осигуровките, които ще дължите ще се изчисляват върху сума по Ваш избор, но не по-малка от минималния осигурителен доход за страната. В края на годината с подаването на годишната Ви данъчна декларация се прави и изравняване на осигуровките, като в зависимост от поулчения от Вас доход през годината може да се наложи довнасяне на осигурвки.

3. Клиентите ми са предимно в чужбина, намираме се по форуми, социални мрежи и тн. Има ли някакво значение в коя държава са? Разбрах за някакво задължение да се регистрира занаятчията по ДДС, ако продава за ЕС и мине оборот от 20 000 лв? Това важи ли за реставрирани и артистично подобрени втора ръка дрехи? И доколкото разбрах е само за ЕС? За Щатите лимита е 50 000. Правилно ли съм разбрал, че само при преминаване на този лимит от 20 000 става тази задължителна регистрация по ДДС? Защото не ми е много ясно. В случая продавам продукти, които аз съм изработил. - може да се каже, че сте разбрали правилно. Като начало ще приемем, че клиентите Ви са физически лица. Ще разделим продажбите Ви на три - в България, в ЕС и в Трети страни (извън България и ЕС)

- При продажби в България и Трети страни Вие образувате оборот за регистрация по ДДС в България. При достигане на 50 хил. лв. оборот за последните 12 месеца възниква задължение за регистрация по ДДС в България.

- При продажби в ЕС, вие извършвате т.нар. "Дистанционни продажби". След 01.07.2021 г., ако извършите дистанционни продажби на обща стойност над 20 хил. лв. ще имате две опции - или да се регистрирате по ДДС във всяка една държава, в която извършвате продажби или да се регистрирате по ДДС в България.

Ако продавате към фирми, независимо дали в България, ЕС или Трети страни, винаги образувате оборот за регистрация по ДДС в България.

Също така, основание за регистрация по ДДС би било и ако получавате услуга от лице, регистрирано в ЕС. Споменаваме го, тъй като с цел да популяризирате Вашите продукти, можете да решите да правите реклама във Фейсбук, Гугъл или дирекнто да си качите продуктите за продажба на някоя платформа, която би Ви удържала комисионна при извършване на продажбите. Т.е. бихте получили услуга от лице, регистрирано по ДДС в ЕС, което води до задължителна регистрация по ДДС не по-късно от 7 дни преди първото получаване на услуги.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден