Данъци и осигуряване при авторски и лицензионни права

Данъци и осигуряване при авторски и лицензионни права

 

Въпрос:
Здравейте!

Работя на трудов договор във фирма назначена на 8 часа, имам 50% ТЕЛК. Искам да упражнявам допълнително свободна професия. Става дума за блог, за онлайн книга с абонамент в сайта ми и дейност като фрийлансър. За да мога да приложа платен абонамент към книгите в сайта, е нужно да се регистрирам. Интересува ме какво е необходимо, за да мога да извършвам тази дейност. И как трябва да се самоосигурявам.

Намерих тази статия, но не знам дали е актуална:

http://consultbg.weebly.com/1055108610831077107910851086/-freelancer?fbclid=IwAR3fnBei_Lg4WmIdWdRAnxGzwUAfRB1CRPUH4W_i5q4zSxMZ-o4W8IilIiQ

Благодаря предварително!

доходи, книга, авторски права, данъци, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Статията не е на 100% актуална. Стъпките за регистрация в регистър Булстат и НАП са валидни, но осигурителната книжка за самоосигуряващите се лица отпадна вече. Също и част от формулярите, към които има връзки в статията не са актуални.

Това, което трябва да знаете е, че за да се регистрирате в регистър Булстат като лице, упражняващо свободна професия то трябва към документите за регистрация да приложите копие от Диплома, Сертификат или друг документ, който удостоверява, че имате професионални умения в сферата, в която заявявате, че ще работите. Във вашият конкретен случай е много важно да се определи точно обектът на Вашата дейност. Ако става въпрос за Ваше лично творчество - в случая книга, която сте написали и смятате да разпространявате електронно чрез Ваш или чужд сайт, то доходът от тази дейност не би бил осигурителен доход и следователно няма да имате нужда от регистрация в регистър Булстат. Ако обаче паралелно с това работите и по поръчки на клиенти - например Ваш клиент Ви даде определено задание, по което да напишете някакъв текст, то тогава вече възниква задължението за регистрация в регистър Булстат.

При всички положения доходите от авторски и лицензионни права се облагат с 10% данък, като самият доход се намаля с 40% нормативно признати разходи и с направените осигурителни вноски. Отделно, след като имате решение от ТЕЛК за 50% неработоспособност, Годишната основа върху която ще Ви се изчисли дължимия данък допълнително ще бъде намалена с 7920,00 лв (ако сте осъществявали дейност цялата година) или със 660,00 лв. за всеки месец за който сте осъществявали дейност.

И последното нещо, което трябва да имате предвид - минималната сума, върху която ще трябва да се осигурявате (ако подлежите на осигуряване) минималният месечен осигурителен доход за годината. В края на годината се прави годишно изравняване и ако полученият осигурителен доход от Вашата дейност е по-висок от осигурителният доход, върху който сте плащали осигуровки, то довнасяте разликата. Също така съществува и максимален осигурителен доход, върху който се дължат осигуровки. Ако сумата на осигурителните Ви доходи (включително и доходът Ви от трудов договор) надхвърля тази сума на месечна база, то ще довнасяте осигуровки до размерът на максималният осигурителен доход.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден