Валутни разлики и командировка на управител на ЕООД - осчетоводяване

Валутни разлики и командировка на управител на ЕООД - осчетоводяване

 

Въпрос:

Здравейте! ЕООД има валутна сметка, салдото на която към края на годината трябва да пусна валутна разлика. Имаше доста постъпления в началото на годината, когато курса на долара спрямо лева беше 1,839. Сега е 1.63 и се очертава валутна разлика от порядъка на 25 хил. лева. Правилно ли е да ги отнеса в с/ка 624 и да я приключа със с/ка Печалби и загуби? В Декларация по чл.92 трябва ли да отразя тази сума и ако да, къде?
И вторият ми въпрос: Управителят на ЕООД-то е в командировка в чужбина от 15 декември до 15 януари. Има взет аванс, който ще отчете с разходнооправдателни документи през януари.
1. Как и къде да отнеса направените разходи през декември, като фактурата за нощувки ще е с дата от предходната година.
2. Сумите от дневните и самолетният билет, следва ли да бъдат с начислен 10% данък представителни?
3. И би ли следвало да се увеличи финансовия резултат? ( командировката е с цел намиране на нови клиенти и среща с настоящи )
Предварително благодаря!

 

валути, годишни разлики, осчетоводяване, командировка, ЕООД, счетоводство, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

По принцип при осчетоводяване на валутна банка, операциите се записват в лева по курса на валутата в деня на банковата операция и в зависимост от това дали курса се повишава или намалява се отчитат приходи или разходи от валутни курсови разлики чрез сметки 624 и 724. На 31.12. се взема операция по една от горните сметки, за да отговаря валутното салдо на наличната валута на курса на валутата към 31.12. и левовата равностойност на това салдо по счетоводните регистри. Всички отразени през годината записи по сметки 624 и 724 се приключват в края на годината директно със сметка Печалби и загуби за текущата година. Други записи за тях в данъчната декларация не се правят, защото те вече са отразени в счетоводния резултат и те не подлежат на регулиране за данъчни цели.

По втория Ви въпрос. Както правилно сте отметнали в скобите, за да се признае една командировка като разход на дружеството, то тя трябва да е свързана с дейността на същото. Поради това документално ще трябва да се доказва при една проверка от ревизиращи органи че командировката е свързана с дейността на дружеството. Това ще рече, че в заповедта за командировка трябва да е описано конкретно в кои дестинации и при кои контрагенти се командирова лицето, с какъв транспорт ще се извършва пътуването, какви дневни и квартирни се признават на командирования за сметка на дружеството. Също така в доклада след приключване на командировката трябва да са описани всичките срещи на управителя с потенциалните и настоящи клиенти, както и резултатите от срещите.

Всички извършени разходи, извършени в съответствие със заповедта за командировка и свързани с дейността на дружеството се признават за данъчни цели. Всички други разходи извън предните се признават като паричен разход и разходи несвързани с дейността и с тях се увеличава данъчния финансов резултат. (от гледна точка на фиска няма значение дали ще се начисли 10% данък представителни или ще се увеличи облагаемата печалба - крайния резултат е че се плаща 10% данък)

Условия да има право на командировки управителя е да получава възнаграждение и да се осигурява като управител. Не се признават за данъчни цели разходите на управители без възнаграждение за труда им като такива и които се осигуряват като самоосигуряващи се лица.

В скоби - много трудно ще убедите данъчните, че за времето на коледните, новогодишни и след новогодишни празници (когато бизнеса по принцип е във ваканция) задграничната командировката е служебна - трябва да се подготвите много добре документално.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден