Бременност по време на шестмесечния срок на изпитване

Бременност по време на шестмесечния срок на изпитване

 

Въпрос:

Здравейте. Интересува ме следното нещо: дъщеря ми е бременна и иска да излезе болничен но в момента е на изпитателен шест месечен срок. Ако си вземе болничен може ли да отиде да си подпише постоянния договор или не, защото тя не се чувства добре и иска бременността да я изкара в къщи. Тя се притеснява, че като е в болничен няма да и подпишат за постоянно договора.

 

счетоводство, забременяване, шестмесечен изпитателен срок, счетоводни услуги, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, София

Отговор:

Здравейте,
Ако дъщеря Ви е на срочен договор, работодателят може да прекрати договора при изтичане на срока на договора дори ако е в болничен по това време, без да уведоми за това Инспекцията по труда и тя ще имате право на едно обезщетение, но след това няма да може да получава останалите болнични и майчинство. Поради това е необходимо да има постоянен трудов към момента на получаване на първия болничен лист за бременност и раждане, за да може да получи и втория болничен от 365 дни и да може да получава и още една година обезщетение за гледане на дете до 2-годишна възраст.

По добре е да намерите фирма в която да бъде назначена на постоянен трудов договор ( дори и да се наложи да "внасяте" дължимите осигуровки ) за да избегнете тази ситуация.

Трябва да имате предвид, че за да има право на платени болнични за бременност и раждане, дъщеря Ви трябва да има минимум 12 месеца осигурителен стаж за всички осигурени случай ( независимо дали са при един и същ работодател и дали са с прекъсване или не) и че при изчисляване на размера на болничните се взема осигурителния доход през последните 24 календарни месеца ( за периодите без осигурителен доход в тези 24 месеца се взема минималната работна заплата за страната).

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден