Бижута ръчна изработка

Бижута ръчна изработка

 

Въпрос:
Здравейте,

От скоро се занимавам с ръчна изработка на бижута. Иска ми се да участвам в базари, ако е възможно да предложа на магазини да продават от мое име бижутата, както и да ги продавам онлайн. Към момента обаче работя на постоянен трудов договор на пълно работно време и нямам възможност да напусна, за да създам фирма и да наема офис, понеже не знам все още до колко планувания бизнес ще ми бъде успешен. В тази връзка разгледах варианта да съм самоосигуряващо се лице с цел да декларирам евентуалните бъдещи доходи от труда си, но в същото време не всеки месец бих имала такива, тъй като самото задвижване на продажби отнема време и реклама. Кой би бил най-оптималния вариант да мога да продавам и декларирам доходите си, пречи ли това, че съм на трудов договор и ако е така допълнително ли се плащат осигуровките или е достатъчно само тези, които покрива работодателя и какво ми е необходимо, за да давам стока на съответен магазин и той да продава вместо мен, като съответно взема процент от печалбата.
Всякакъв вид насока или съвет ще бъде полезен и оценен!
Благодаря предварително!

бижута, ЕООД, консигнация, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Дейността, която извършвате може да извършвате единствено под формата на юридическо лице, т.е. трябва да регистрирате фирма. Като собственик и управител на тази фирма можете да полагате труд в нея, без да е нужно да спазвате работно време и без да е нужно да получавате заплата за това. Бижутата, които изработвате може както директно да ги продавате на свои клиенти, така и да ги предоставяте на различни търговски обекти, които да ги продават "вместо вас" (т.нар. консигнация). При продажба на консигнация, трябва да имате сключен договор с търговския обект, където ще се продават Вашите бижута. Към договора се прилагат приемо-предавателни протоколи за това каква и колко стока сте им оставили за продажба и периодично да се прилагат протоколи за продадената от търговските обекти. На базата на протоколите за продадена стока, Вие трябва да издавате фактури за дължимата към Вас комисионна и съответно ще Ви се плаща по тези фактури.

При всички положения ще дължите месечни осигурителни вноски за периодите през които извършвате дейност. Ще дължите осигуровки най-малко върху минималния осигурителен доход за годината. Фактът, че вече се осигурявате на трудов договор по принцип няма значение и въпреки това ще дължите тези осигуровки. Единствено няма да ги дължите или ще ги дължите в по-малък размер, ако осигурителния Ви доход към момента достигне или надхвърли максималния осигурителен доход за годината. Също така в края на годината фирмата Ви ще дължи 10% данък върху реализираната от Вас печалба. Ако искате да получите част или цялата реализирана печалба като доход в качеството си на собственик на Дружеството, ще дължите още 5% данък дивидент. 

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден