Амортизирани активи, текущи разходи, Данък Уикенд

Отчитане на Данък "Уикенд" при амортизирани активи и текущи разходи  счетоводни услуги, амортизации, разходи, активи, данък, софия, бургас, пловдив, русе

 

Въпрос:

Здравейте,
В продължение на разговор със служител от Вашата счетоводна къща от тази сутрин по повод счетоводни услуги и консултации, които предлагате, имам следните въпроси, във връзка с т.н. данък уикенд:
Всички активи са амортизирани. Разходи за лек бензинов автомобил не отчитаме. Фирмата е ЕТ с един служител- мой син.
Отчитаме разходи за лекотоварен пикап, с дизел гориво. Използва се за служебни цели. Вероятно трябва да издам вътрешна заповед да не се използва за лични нужди, което в действителност е така.
Въпросите ми се отнасят за текущи разходи- фактури за телефоните, компютър, ток, парно, вода. Данъкът третира ли само стойността ДДС, а не общата стойност на фактурата.
- Как се процедира - протокол за всяка такава фактура, оформянето му. (Възможно ли е да ни изпратите примерен протокол)
- как се отразява в дневниците за покупки и продажби, 
- как се осчетоводяват фактурата и протокола, счетоводни операции
- колко назад във времето трябва да се върнем с тези операции
- как се определя % за лично ползване, обосновка защитима пред НАП
Друга информация и препоръки по Ваша преценка свързани с фирменото ни счетоводство.
Благодаря Ви предварително.

С уважение.

 

Отговор:

Здравейте,

След като имате дълготрайни активи които се използват за лични и служебни цели, но същите са амортизирани към 01.01.2016 г., то не следва да начислявате ДДС върху разходите за амортизация. Но ако експлоатацията на тези дълготрайни активи ( например ако имате сгради или автомобили, които се използват за фирмени и лични нужди едновременно) е свързана с разходи за които имате фактурирано ДДС, то пред Вас стои проблема с начина на отчитането на ползвания данъчен кредит по тези фактури. 

На първо време ще трябва да определите базата за определяне каква част от разходите са за лични нужди и каква част са за фирмени нужди. При автомобилите се приема съотношението по изминатите километри по пътни листи ( задължително се попълват такива) за лични нужди и изминатите километри свързани с дейността на фирмата.( за всеки месец се прави това съотношение). Ако използвания автомобил е лек по смисъла на ЗДДС, то Вие не ползвате данъчен кредит и не е необходимо да правите такова разграничение - това се отнася за автомобили които не са леки по смисъла на ЗДДС.

При сградите се взима съотношението на ползваната квадратура за лични нужди спрямо общата квадратура на  сградата.

След като сте определили съотношението, то калкулирате за целия месец всички разходи по експлоатацията на дълготрайните активи и на базата на установените вече съотношения определяте размера на разходите за всеки актив, които се използва за лични нужди. Това Ви определя данъчната основа на която с протокол си самоначислявате 20% ДДС. (Приложено Ви изпращам един такъв примерен протокол.) Не забравяйте към преките разходи да прибавите и такива като разходите за заплати и осигуровки на персонала зает с обслужването на въпросните дълготрайни активи ( чистачки, камериерки, шофьори и т.н) За неамортизираните ДМА с "двойна" употреба не забравяйте към сумата за определяне на данъчната основа да прибавите разходите за амортизация на активите.

Ако искате да се избавите от тези изчисления, за всички новозакупени ДМА, които биха били използвани както за фирмени, така и за лични нужди, не ползвайте целия данъчен кредит, а в определено съотношение което приемате като % за използване за лични нужди разделете данъчния кредит и в дневниците посочете само това ДДС по фактурата , което остава за частта за фирмени нужди.

Протокола за определяне на размера на ДДС за разходите за активи за лични нужди влиза само в дневниците за продажби и начисления ДДС се осчетоводява на разход ( 609/4532)

Фактурите за разходите свързани с експлоатацията на въпросните активи се осчетоводяват по стандартния начин.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден