Самострахование без деятельности. Гражданско-правовой договор или фрилансер?

Самострахование без деятельности. Гражданско-правовой договор или фрилансер?бухгалтерские услуги, бухгалтер, гражданский договор, самострахование, свободная занятость, софия, пловдив, русе, бургас

 

Вoпрос:

Здравейте,
Съпругата ми едностранно прекратява трудовия си договор. Желае да се осигури пенсия, но няма да развива търговска дейност. Доколко е запознат с темата, възможностите са да работи на граждански договор или на свободна практика. В тази връзка имам следните въпроси:
Допустимо ли е при регистрация на БУЛСТАТ за физическо лице по чл. 3, ал. 1, т. 9 или осигурител по чл. 3, ал. 1, т.11 от Закона за регистъра БУЛСТАТ като ДОКУМЕНТИ, УДОСТОВЕРЯВАЩИ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНО ДЕЙНОСТ да се прилага само диплома за завършено образование, специалност "учител по математика и информатика" и квалификация "математик, специализиране автоматизирани системи за обучение" , ако вписаните дейности са с кодове 62.хх по КИД 2008.
При работа свободна практика, необходима ли е при подаване на годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица по чл. 50 от ЗДДФЛ да се прилагат и копия от сключени договори?
За да се признаят осигурителните вноски при работа на граждански договор, сумата, за която се сключва договорът, трябва да бъде такава, че да осигурява месечна доход, равна на минималното работно заплащане, или да бъде такава, че да осигурява месечна доходност, равна на минималната работна заплата плюс нормативно признатите разходи от 25%?

 

Ответ:

Здравейте,

При осигурянето по граждански договори трябва да имате предвид, че ако след приспадане на нормативно признате разходи остан сума по-малка от МРЗ, то се удържа само ДДФЛ и не се правят осигурителни вноски. Обязанности: проведение переговоров и встреч с работодателем по договору и договориться о партнерстве, договориться о сотрудничестве, договориться о сотрудничестве.

След като съпругата Ви притежава тези документи, може спокойно да се регистрира в регистър Булстат като физическо лице упражняващ свободна професия.

Като будет зарегистрирована в подарочной декларации в НАП. След товаром до 25 число на всеки месец се подава в НАП декларация обр.1 за осигуровки за предъездной и селезнодорожной в срок и в зависимости от.

Каточно упражняващо свободна професия е добре за до навалом на написание документов. За получениe средства в брой няма задължение да се издава касови бележки от ЕКАФП. Може да има банкова сметка по която да се превеждат приходите от услугите.

В годишната декларация по чл.50 не е не3обходимо да прилагать никакие договори. Ако имате такива ги съхранявайте за евентуални проверки.

През годината се правят авансови осигурителни вноски върху минимум 420 лв. В край на годината ако доходите (след приспадане на 10% нормативно признавайте разходи - без документиране) надхвърлят годишната авансова база се правят допълнителни изравнителни осигурителни вноски.

Надявам се да сме били полезни!

Поздравьте.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден