Drop shipping – счетоводна отчетност, данъци?

Drop shipping – счетоводна отчетност, данъци?

 

 

Въпрос:

Здравейте,

Желая да започна собствен онлайн бизнес, който да оперира по метода - dropshipping - процес при който се закупува стока от даден онлайн магазин (доставчик) и се продава в мой такъв (продавач) с надценка. Процесът по пакетиране и доставка на крайния клиент се извършва от магазина - доставчик, от който е купена първоначално стоката. Имам регистрирана фирма ЕООД на мое име, която е създадена заради друг проект, но в последните няколко месеца не е активна.
Мога ли да я използвам в този случай и как става осчетоводяването и плащането на данъци при този тип търговия?
Ще се радвам да получа отговор и съм в очакване на съвместно сътрудничество.
Поздрави!

ЕООД, дропшипинг, счетоводство, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, София
 

 

Отговор:

Здравейте,

По принцип дадено дружество може да се използва за всякакъв вид дейност. Ако дейността с която искате да се занимавате не е вписана в предмета на дейност по учредителен акт на дружеството, имате две възможности да използвате съществуващото дружество:

- ако дейността в учредителния акт е с "отворено" съдържание (чрез вмъкнат текст от рода на ...." и всяка друга дейност, не противоречаща на законодателството " ...) то няма никаква пречка да се занимавате с тази дейност, без да е необходимо да предприемате каквито и да е действия относно вписването на нова дейност.

- ако дейността в учредителния акт е точно дефинирана и е със "затворено" съдържание - приема се нов дружествен договор с вмъкване на дейността която искате да упражнявате, като вписвате тази промяна на обстоятелства в Търговския регистър.

Воденето на счетоводната отчетност зависи от типа на договора, който сключите със сайтовете - доставчици на стоки.

По принцип се изисква попълване на определени дневници (за направени поръчки, изпратени стоки, върнати стоки, получени стоки) за движението на стоки и отчети за движението на парите, касаещи стоките от платежната система която ще ползвате.

Отделно се осчетоводяват разходи като реклама, домейни, допълнителни услуги, комисионни и т.н.

От дейността се формира счетоводна печалба (или загуба) , която в края на годината след преобразуване за данъчни цели формира облагаемата с 10% данък данъчна печалба. Получения финансов резултат след заплащане на данък печалба може да бъде разпределен като дивидент за лично ползване от собственика, но след като бъдат заплатени допълнително 5% данък дивидент.

Надяваме се да сме били полезни.

При нужда от повече подробности можете да се обърнете към удобен за вас наш офис в Бургас, Русе, Варна, София и Пловдив.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден