Харесайте ни във Facebook

By MAXCART
Моля изчакайте...10 секунди Затвори

Свободна професия или ЕООД

Свободна професия или ЕООД

2020-10-26 08:35:54
Свободна професия или ЕООД

Свободна професия или ЕООД

 

Въпрос:
Здравейте!

IT специалист съм и бих искала да продавам курс разработен от мен в американска онлайн платформа, с която ще споделяме % от продажната цена на курса. Нужно ли е да декларирам доходите, които ще получавам от платформата и по-какъв начин се случва това? Подаване на данъчна декларация и заплащане на 10% данък в края на годината или е нужно да се регистрирам за свободна професия или ЕООД? Нужна ли е регистрация по ДДС? Тък като мисля да рекламирам, чрез платена реклама, курса във фейсбук и други платформи, дали е възможно да ми се признаят рекламните разходи като разход за дейността (само в случай, че е абсолютно задължително да регистрирам ЕООД).

Благодаря предварително!

ЕООД, свободна практика, ДДС, осигуровки, данъци, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Задължени сте да декларирате всички получени от Вас доходи, включително и описаните от Вас. Ако правилно разбираме, на практика Вие ще предоставяте някакъв вид обучение. При всички положения, Вие ще извършвате търговска дейност, което ще изисква регистрация от Ваша страна. Можете да го направите, като се регистрирате като свободна професия или като регистрирате Дружество. Основните разлики между двата варианта са следните:

От данъчна гледна точка нещата изглежта така:

- при свободната професия Вие декларирате размера на приходите за годината. От така получената сума приспадате 25% нормативно признати разходи и платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 10% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при свободна професия се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец най-малко върху минималния осигурителе доход. В края на годината при подаване на годишната данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализирания доход през годината, и ако сумата му надвишава сумата върху която сте се осигурявали, трбява да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата върху която се внасят огисуровки на годишна база не може да бъде по-висока от максималния осигурителен доход за годината.

- при ЕООД осигуровките отново се внасят поне върху минималния осигурителен доход за годината, като разликата е, че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

Т.е. чисто от данъчна и осигурителна гледна точка, ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план относно какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този начин бихте могли да определите, коя форма на дейност е икономически по-изгодна.

Извън разликите от данъчна и осигурителна данъчна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които изкарвате като свободна професия реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите", когато и за каквото си искате. При ЕООД, парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате, Вие в качеството си на собственик да разполагате с тези пари има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и фирмата, ако е реализирала печалба, то Вие ще можете да си разпределите печалбата като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- като свободна професия можете да работите единствено Вие, т.е. ако разширите дейността си, Вие няма как да наемете допълнителен персонал. При ЕООД това ограничение не съществува и при евентуално разширяване на Вашата дейност, спокойно можете да наемате персонал.

- дейността Ви предполага, че ще получавате пари в брой. Ако упражнявате своята дейност като свободна професия, няма да имате задължението да издавате касов бон при получаване на пари в брой. За ЕООД, това облечкение не важи и ако получавате пари в брой, ще трябва да си закупите касов апарат.

- за да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия е нужно към комплекта документи да предоставите и диплома или някакъв друг сертификат, който да удостоверява компетенцията Ви да предоставяте услугите, които ще извършвате.

Регистрацията по ДДС ще Ви е задължителна, тйъ като ще получавате услуги от Фейсбук и други платформи. Принципно, ако получавате услуги от фирми от страни членки на ЕС, регистрацията по ДДС по определен режим (на основание чл. 97а от закона за ДДС) е задължителна. Съгласно регистрацията по този режим, ще трябва да начислявате и внасяте ДДС единствено на получените услуги от ЕС. Ако достигнете обото от 50 хил. лв. за последните 12 месеца вече ще трябва да се пререгистрирате по ДДС по общия режим.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!

Web Analytics