Харесайте ни във Facebook

By MAXCART
Моля изчакайте...10 секунди Затвори

Продажба на имот и регистрация по ДДС

Продажба на имот и регистрация по ДДС

2017-05-09 16:03:36
Продажба на имот и регистрация по ДДС

Продажба на имот и

регистрация по ДДС    счетоводни услуги, продажби, имот, ддс, регистрация, фирма, физическо лице, УПИ, софия, бургас, русе, пловдив

 

Въпрос:

Здравейте,имам проблем!
Дружество,със собственици англичани,не е развивало дейност и няма намерение да развива такава.Преди около 10 години са закупили имот-сграда,дворно място, право на строеж от физическо лице,като в нотариалният акт всичко е обединено в една цена. Сега искат да продадат този имот, но към момента сградата я няма ,съборена е. Остава УПИ и право на строеж.Според мен УПИ е облагаема сделка, правото на строеж -освободена.
Притеснението ми е че имота се продава на цена около 100000 лв.
Въпросът е възниква ли задължение за регистрация по ддс. Ако да- ще има ли ефект от това-дружеството няма да развива дейност.
Дано да съм достатъчно ясна !
Оставам в очакване!

 

Отговор:

Здравейте,

След като се осъществи продажбата, за дружеството възниква задължение за подаване на документи за задължителна регистрация по ДДС на основание чл. 96 от същия. След като се регистрира, дори и да няма никакви сделки, дружеството следва ежемесечно да подава справки и дневници по ДДС. След 12 месеца,        ( когато месеца на сделката отпадне от база за изчисляване на облагаемия оборот) може да се подадат документи за дерегистрация по ДДС ( и след като не сте ползвали никакъв данъчен кредит за налични активи- няма да имате задължение да внасяте ДДС ). След това си оставате на същия режим както преди регистрацията по ДДС.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави.

 

 

Web Analytics