Признава ли се в България трудовия стаж по трудов договор с чуждестранна фирма

Признава ли се в България трудовия стаж по трудов договор с чуждестранна фирма

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам предложение за дистанционна работа от английска фирма (няма клон в България). Предлагат ми трудов договор (базиран на английското законодателство) и брутна месечна заплата, като аз ще трябва да се погрижа за плащането на данъци и осугуровки в България. Интересува ме дали, ако приема работата, стажът, който придобия ще бъде признат в България, имайки предвид, че Великобритания вече не е членка на ЕС и каква е процедурата за декларирането и плащането на данъците и осигуровките?

Благодаря предварително!

трудов стаж, договор, работодател, доходи, осигуровки, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

След като Великобритания излезе от ЕС двете страни (ЕС и Великобритания) имат сключено споразумение в което има и включена точка, с която ще се признават стажовете на физическите лица, граждани на ЕС, работещи във Великобритания и обратно.

Конкретно във Вашият случай имате няколко варианта, за съжаление не особено "прости" за изпълнение, но при всички положения стажът ще Ви бъде признат. Конкретно към вариантите Ви за работа:

1. Трудов договор - ако бъдете назначени на трудов договор, няма как Вие да се "погрижите" за декларирането и плащането на данъци и осигуровки в България. Вашият работодател трябва да се регистрира като осигурител в България и ще трябва или той или упълномощено от него лице да декларира и плаща от негово име дължимите осигурителни вноски. Не е проблем това да сте Вие, но при всички положения ще трябва както Вие, така и Вашият работодател да преминете през определени процедури, което би коствало и не малко време. Нашият опит подсказва, че чуждестранните работодатели не винаги са склонни да си "направят труда" и по-скоро търсят други варианти (които ще опишем по-надолу). Но все пак и това е работещ вариант, който ако има решимост от двете страни може да се приложи.

2. Да се регистрирате като физическо лице, упражняващо свободна професия - В зависимост от дейността, която извършвате, ако имате диплома, сертификат или друг документ, който доказва, че можете да извършвате тази дейност, може да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия. В този случай можете да уредите отношенията си с Вашият работодател на базата "клиент - доставчик". Т.е. сключвате си някакъв договор, на базата на който Вие извършвате определена услуга срещу определено заплащане. В този случай реално ще можете да се "погрижите" сама относно декларирането и плащането на осигуровки в България.

3. Да регистрирате фирма - Реално това е същия вариант като предходния, но ако не притежавате необходимите документи за регистрация като свободна професия или ако сметнете, че Ви е по-изгодно да си регистрирате фирма, може да изберете този вариант.

Относно евентуалният избор между свободна професия и фирма и кое би било по-изгодно ще се опитаме да Ви опишем основните разлики

От данъчна гледна точка нещата изглежта така:

- при свободната професия Вие декларирате размера на приходите за годината. От така получената сума приспадате 25% нормативно признати разходи и платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 10% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при свободна професия се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец най-малко върху минималния осигурителен доход. В края на годината при подаване на годишната данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализирания доход през годината, и ако сумата му надвишава сумата върху която сте се осигурявали, трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата върху която се внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока максималния осигурителен доход за годината. Трябва да се има в предвид, че след като сте осигурена на трудов договор, осигурителния Ви доход влиза в тези изчисления също.

- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху минималния осигурителен доход за годината, като разликата е че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

Т.е. чисто от данъчна и осигурителна гледна точка, ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план относно какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този начин бихте могли да определите, коя форма на дейност е икономически по-изгодна (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).

Извън разликите от данъчна и осигурителна данъчна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които изкарвате като свободна професия реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД, парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате, Вие в качеството си на собственик да разполагате с тези пари има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и фирмата, ако е реализирала печалба, то Вие ще можете да си разпределите печалбата като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- като свободна професия можете да работите единствено Вие, т.е. ако разширите дейността си, Вие няма как да наемете допълнителен персонал. При ЕООД това ограничение не съществува и при евентуално разширяване на Вашата дейност, спокойно можете да наемате персонал.

- ако упражнявате своята дейност като свободна професия, няма да имате задължението да издавате касов бон при получаване на пари в брой. За ЕООД, това облечкение не важи и ако получавате пари в брой, ще трябва да си закупите касов апарат.

- за да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия е нужно към комплекта документи (заявление и декларация) да предоставите и диплома или някакъв друг сертификат, който да удостоверява компетенцията Ви да предоставяте услугите, които ще извършвате. Самата регистрация се извършва от Регистър Булстат в рамките на 24 часа, като има и държавна такса в размер на 10,00 лв. За да регистрирате ЕООД процедурата е малко по-дълга и сложна. Като начало се подготвят комплект с документи (учредителен акт, протокол от учредително събрание, договор за управление, няколко декларации и образец от подпис). Част от документите се заверяват при нотариус. След това трябва да откриете набирателна сметка в банка по Ваш избор, по която да внесете началния капитал. Минимумът е 2,00 лв. Вносната бележка за внесения капитал, заедно с останалите подготвени документи  се подават в Търговския Регистър, в срок не по-късно от 7 календарни дни от датата на учредителния акт, като регистрацията се извършва в рамките на 7 работни дни. Държавната такса е 110,00 лв.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!
Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден