ЕТ или ЕООД да регистрирам?

ЕТ или ЕООД да регистрирам?

Въпрос:


Здравейте!

Предполагам, че вие ще ми дадете най-вярната информация и затова се обръщам към вас. Обмислям онлайн търговията и ме интересува какъв вид фирма трябва да регистрирам. Естественно и всички съпътстващи въпроси: осигуровки, отчитане, данъци и др.

Благодаря предварително!

 

онлайн търговия, ЕТ, ЕООД, данъци, финансов резултат, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Запитването Ви е формулирано малко общо, затова ще отговоря принципно на нещата които виждам като въпроси, а ако имате допълнителни такива ще разгледаме и тях в последствие.

Относно формата чрез която ще упражнявате онлайн търговията си, вариантите пред вас реално са два. Без да се впускам в подробности, по-добрия вариант според нас е ЕООД. И при ЕТ и ЕООД данъчната тежест може да се каже, че е еднаква (15% данък при ЕТ и 10% данък печалба + 5% данък върху дивидента при ЕООД). Разликата е, че за задълженията на бизнеса си към партньори и държавата (в това число данъци и осигуровки и т.н.) при ЕТ сте отговорни с цялото си имущество като физическо лице (всичко, което имате като собственост), докато при ЕООД сте отговорни само до размера на активите и капитала във фирмата.

Относно осигуровките, при всички положения, докато фирмата е активна (има дейност, обявена с декларация) се дължат осигуровки. ако във фирмата сте само вие, то вариантите за осигуряване са два - Договор за Управление и Контрол (ДУК) или самоосигуряващо се лице (СОЛ). Ако се осигурявате на ДУК, то това става на минималните прагове за длъжност Управител в съответния вид дейност, който няма да е по-малко от 900-1000 лева за вашия вид дейност. Тоест осигуровки от 300-350 лв/месец ( възможно е и да са повече, трябва да се види точния минимален праг според кода на икономическата дейност). Ако се осигурявате като СОЛ, това става на минималния осигурителен доход за страната, който за 2023 е 710 лева, като месечните осигуровки са между 190 и 220 лв/месец (в зависимост от това, дали се покриват рисковете за майчинство и болнични). Изборът е ваш, аз лично препоръчвам при стартиращ  бизнес да се насочите към осигуряване като СОЛ на 190 лева, с цел минимизиране на разходите в началния етап на дейността. В последствие, ако решите, това може да се промени и да минете на по-висок праг.

Отчитането на данъците, накратко го засегнах в абзаца с избора на вид фирма. Ако изберете ЕООД, плащате данък върху печалбата на база Закона за Корпоративното Подоходно Облагане (ЗКПО). Накратко - събират се всички приходи, от тях се вадят всички разходи и се формира финансовия резултат. Ако този резултат е печалба (може и да е загуба) се плаща 10% данък веднъж годишно в определения за това срок, като останалата част от печалбата с платен данък остава във фирмата като неразпределена печалба. Ако решите да изтеглите някаква част от нея и да си я харчите, както намерите за добре, значи трябва да си изплатите дивидент, за което се плащат още 5% данък дивидент.

При определени условия може да настъпи необходимост от задължителна регистрация по ДДС, като в зависимост от това по кой член е, може да се наложи да внасяте 20% ДДС върху всички продажби, като в същото време ще имате право да приспадате 20% ДДС за всички фирмени разходи. Това се прави ежемесечно от счетоводителя, като се изготвят и попълват всички необходими справки към НАП.

Ако имате и други въпроси можем да организираме консултация с управител на удобен за Вас наш офис в София, Пловдив, Варна, Бургас или Русе.  Консултацията ще е безплатна.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден