Работа на договор под чуждо име

Работа на договор под чуждо име

Въпрос:
Здравейте!

На 57 години съм. Получавам професионална пенсия от здравната каса в Англия. В момента съм безработна.

Съпругът ми има граждански договор с фирма за почистване в Англия, изпълнява длъжността дистанционен оператор в кол център с английски език от България. Задълженията му включват: телефонни разговори, кореспонденция с имейли, публикуване на реклами в бизнес групи в социалните мрежи и в сайта на фирмата, чат.

Разпределили сме си тези задължения. Той отговаря на имейли и на телефон, аз публикувам реклами в мрежите, в сайта и се занимавам с чата.

Получава се така, че моето име фигурира в мрежите и чата, а договорът е на името на съпруга ми. Това проблем ли ще е при подаване на годишна данъчна декларация? Необходимо ли е договора да бъде на мое име?

Благодаря предварително!

полагане на труд,  договор с чужда фирма, граждански договор, дистанционен оператор, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

На теория, ако бъде установено, че и Вие полагате труд, без да получавате възнаграждение, то това би имало негативни последствия за Вас. Макар и съпругът Ви да получава възнаграждението и за двама Ви, че му помагате и това Ваше взаимоотношение да бъде оформено по съответния начин.

На практика шанса от НАП да направят проверка на съпруга Ви и в хода на тази проверка да решат да проверяват чатове и чие име фигурира в тях и дори и да установят тази нередност да решат да предприемат действия (в крайна сметка бюджета не е ощетен, тъй като макар и целия доход да се декларира от едно лице, а не от две лица - след като този доход е деклариран, то значи данъците и осигуровките върху този доход са платени).....е близък до нула.

Ако искате всичко да Ви е 100% ОК и има възможност, направете така, че и Вие да имате договор с въпросната английска фирма. Ако няма такава възможност - не смятаме, че ще бъде фатално.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден