Онлайн услуги, за които ни се плаща безкасово.

Онлайн услуги, за които ни се плаща безкасово.

 

Въпрос:
Здравейте!

Имаме сайт за онлайн услуги и приемаме плащания по банков път, ePay и PayPal. Не приемаме плащания в брой.

За абсолютно всяко плащане се издава фактура, която се изпраща автоматично на клиента.

Трябва ли да издаваме касова бележка за плащанията през PayPal, може ли тя да е електронна и трябва ли да се подава одиторски файл към НАП всеки месец?

Електронните касови бележки могат ли да не се издават, ако се издава фактура за съответното плащане и фактурата трябва ли да съдържа допълнителните реквизити, които са за електронните бележки?

Благодаря предварително!

 

ePay, PayPal, онлайн продажби, касов бон, одиторски файл, софтуер за регистриране на продажби, електронни фактури, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Пред Вас имате 3 варианта за отчитане на плащанията от Paypal, като правим уточнението, че продажбите Ви са изцяло онлайн:

1. Чрез издаване на хартиен касов бон от касов апарат.

2. Чрез издаване на електронен фискален/системен бон, който трябва да предоставите на своя клиент по електронна поща.

3. С друг документ за регистриране на продажбите, ако използвате софтуер, който отговаря на чл. 52с от Наредба Н-18. В този случай освен документа за продажба трябва да подавате и т.нар. одиторски файл към НАП всеки месец.

 

Издаването на фактура не отменя отчитането на самото плащане по някой от изброените по-горе 3 начина. Евентуално, софтуера който Ви издава автоматично фактурите, ако отговаря на изискванията по чл. 52с от Наредба Н-18, то тогава може да се приеме, че самите фактури са документа с който може да отчитате продажбите и съответно ще Ви остане задължението да подавате одиторски файл към НАП.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден