Месечни и годишни справки и отчети на фирма без дейност

Месечни и годишни справки и отчети на фирма без дейност

 

Въпрос:
Здравейте!

Наследих фирма преди две години, която не извършва никаква дейност и няма служители, които да се водят на работа. Въпросът ми е, при положение, че няма да затварям фирмата, какви месечни или годишни справки/документи/отчети трябва да представям на НАП и как става това?

Благодаря предварително!

без дейност, НАП, НСИ, ГФО, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

След като фирмата не извършва дейност, след като годината изтече се подава към НСИ (Националния Статистически Институт) и към ТР (Търговския Регистър) по една декларация по образец, че за съответната година Дружеството не е осъществявало дейност. След като веднъж е подадена такава декларация за дадена година, отпада задължението Ви да подавате тези декларации и в следващите години (стига Дружеството да продължава да не извършва дейност разбира се).

Ако фирмата Ви е регистрирана по ДДС, ще трябва да подавате и месечни справки-декларации по ДДС към НАП. След като нямате дейност, тези справки-декларации ще са нулеви, но задължението Ви да ги подавате си остава. За да отпадне това Ваше задължение е нужно да се дерегистрира фирмата от ДДС. В зависимост от това от кога фирмата няма дейност и също така каква е била дейността и какви са били оборотите преди това, процедурата по дерегистрация ще протече по различен начин. Ако имате поне 12 месеца без дейност, то процедурата ще е изключително лека, тъй като няма да имате обстоятелства за деклариране.

Ако фирмата Ви не е регистрирана по ДДС - то нямате задължение да подавате никакви месечни справки/документи към институциите в България.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден