Фейсбук магазин

Фейсбук магазин

 

Въпрос:
Здравейте!

Искам да направя онлайн Facebook магазин. Ще купувам стока от Ali Express основно, но ще има и от мен ръчно изработени продукти като сапуни и свещи.

Въпроси:

1. Имам ли нужда от касов апарат? Освен фискален бон какви други бележки трябва да издам? Имам ООД регистрирана фирма, не е по ДДС.

2. Има ли нужда да се регистрирам като дистрибутор за продуктите, които купувам? Или ако не какво е необходими да направя?

3. Изисках фактура от купувачите от Ali Express, но не ми изпратиха. Какво мога да направя?

Благодаря!

магазин, фейсбук, продажби, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

На вашите въпроси:

1. Това дали ви е нужен касов апарат, зависи от това как ще получавате плащанията за извършените от Вас продажби. Ако получавате плащания единствено чрез директен банков превод или чрез наложен платеж по изрично сключен за това договор с лицензирана за това куриерска фирма, то нямате нужда от касов апарат. Ако ще получавате плащания в брой, с кредитна карта или чрез наложен платеж, без да имате сключен договор с лицензирана за това куриерска фирма, ще трябва да закупите касов апарат, на който да маркирате съответните продажби.

2. Принципно търговията и дистрибуцията на стоки, сама по себе си не изисква някаква допълнителна регистрация и лицензия. В зависимост обаче от самите стоки с които ще търгувате, от това дали, как и къде ще ги складирате, дали ще ги внасяте или изнасяте от/извън България, може да попаднете в различни режими на регистрация/лиценз. От информацията която ни предоставяте, минимумът, който бихме казали, че ще трябва да направите е, че след като ще получавате стоки от страна извън Европейския Съюз, е твърде вероятно да се наложи да си направите регистрация в Агенция Митници. За повече информация - https://customs.bg/wps/portal/agency/home/info-business/info-business

3. За да мине дадена стока митница в България (а и не само в България), самата стока трябва да е придружена с някакъв документ, удостоверяващ количеството и цената на стоката.  Ali Express, сама по себе си не продава стоки, а е платформа на която компании продават своята стока. Съответно фактура би трябвало да си търсите не от  Ali Express, а от фирмата която реално Ви продава стоката. Без фактура, реално нямате документ, с който да докажете количеството закупена стока и съответно ще си имате проблеми с данъчните.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден