Продажба на ЕТ, регистрирано по ДДС, на ЕООД.

Продажба на ЕТ, регистрирано по ДДС, на ЕООД.

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам няколко казуса свързани с ЕТ на починало лице:

1.Наследниците поеха фирмата и направихме регистрация по ДДС на основание чл.100 ал.1 през м.08.2022 г. и сме подали в срок Декларация по ДДС с резултат ДДС за възстановяване.

 

2. Днес  - 26.09.2022г. извършиха продажба на ЕТ-то със заличаване в ТР. Купувача е ЕООД , което също има регистрация по ДДС.

 

Въпросите ми са следните:

 

1. Следва ли след вписването на продажбата в ТР собственика на ЕТ-то да подава заявление за дерегистрация по ДДС на основание чл.107 от ЗДДС?

 

2. Следва ли ЕООД -то да подава опис на наличните стоки/лекарства/ и да прави корекция на данъчен кредит на основание чл.73 б и на каква база?

 

3. Може ли ЕООД-то да се възползва от ДДС -то за възстановяване възникнало при ЕТ и ако да по какъв начин трябва да се отрази в дневниците по ДДС?

 

Надявам се да съм формулирала въпросите си коректно и разбираемо.

Благодаря предварително!

 

продажба на фирма, ДДС дерегистрация,възстановяване, ЕТ, ЕООД,  Търговски регистър, вписване счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Съгласни сме, че ЕТ-то е ползвало данъчен кредит, но също така ЕООД-то ще начисли ДДС в момента, в който продаде тази стока. Поради това, нашето становище е, че не следва да си самоначислявате ДДС върху наличните активи.

Относно подаването на описи - сте права, тъй като от 2018 това изискване отпадна

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден