Продажба на играчки в магазин за хранителни стоки

Продажба на играчки в магазин за хранителни стоки

Въпрос:
Здравейте!

Имам магазин, който се занимава с продажба на хранители стоки на дребно. По регистрация мога да продавам всичко без превоз на хора, цигари и алкохол. Мога ли да използвам същата фирма за поръчка на детски играчки от чужбина(Белгия), за да помогна на приятел, който иска да си ги закупи за лично ползване. Стойноста на играчките е около 500,00 лв с транспорта,(ако това е важно). Тъй като от сайта изискват да има фирма, за да бъде направена покупкат. Предполагам ще трябва да декларирам и фактурата издадена от тях. Как да декларирам продажбата на тези стоки, тъй като физически няма да са при мен и да ги продам? Ако извадя касова бележка на стойността на фактурата, все едно му ги продавам, ок ли ще е?

Благодаря предварително!

 

лично ползване, издаване на фактура, касов бон, магазин за хранителни стоки, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Няма никакъв проблем да закупите детските играчки от Белгия. Също така няма проблем и да ги продадете. Тук е важно да отбележим, че ако фирмата ви е регистрирана по ЗДДС, при покупката на играчките от Белгия ще трябва да си начислите сам 20% ДДС, като в същото време ще имате право на данъчен кредит за това ДДС ( на практика няма да го плащате.) ДДС в този случай ще се дължи когато продадете играчките на приятеля си. За да е по-ясно, че сте продали играчките и да можете да ги изпишете като продадени, е по - добре да издадете освен касова бележка и фактура на името на приятеля си. ( Тъй като  фирмата продава основно хранителни стоки, при евентуална проверка от страна на данъчната администрация, ако не е ясно, че сте продали играчките, могат да счетат, че това са играчки, закупени за лични нужди и да не признаят  изписаните играчки заедно с хранителните стоки като разход. Тогава ще се наложи да платите 10% данък печалба.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден